Eclipsa de Soare din Statele Unite a început, fiind vizibilă în Oregon, însă va mai dura câteva ore până când Soarele va fi acoperit complet de umbra Lunii, relatează ABC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marea Eclipsă Americană este cea de-a 11-a eclipsă totală de Soare din secolul 21, dar a 13-a trecere a umbrei Lunii peste Pământ, în acest secol. O eclipsă de Soare se produce când Luna trece între Pământ şi Soare, ceea ce întunecă total sau parţial Soarele văzut de pe Pământ. 

Această eclipsă face parte din seria Saros 145, cea care a produs şi Eclipsa de Soare din 11 august 1999, care a traversat Oceanul Atlantic de Nord, Europa (în România, la Ocnele Mari producându-se faza maximă) şi Asia. Ea ar putea să egaleze, în număr de observatori, recordul absolut al "eclipsei eurasice" din august 1999, cât şi al celei din 22 iulie 2009.

Următoarea eclipsă solară totală se va produce pe 2 iulie 2019 şi va fi vizibilă deasupra Oceanului Pacific. 

Punctul de maximă vizibilitate a eclipsei - faza de eclipsă totală - va avea loc la ora 20.43, ora României. Ultima dată când o eclipsă a fost văzută de-a lungul Pacificului până la Atlantic a fost pe 8 iunie 1918, când o eclipsă totală a fost vizibilă din Washington până în Florida. 

 

În faţa entuziasmului al astronomilor amatori, autorităţile atrag atenţia asupra pericolelor, căci razele soalre pot arde retina. Cei care vor privi trebuie să poarte ochelari speciali, nu doar simpli ochelari de soare. 

"100 de milioane de oameni vor urmări eclipsa, dar pericolele la care sunt expuşi dacă privesc direct Soarele sunt reale şi serioase", a avertizat Vincent Jerome Giovinazzo, directorul secţiei de Oftalmologie de la spitalul Universităţii Staten Island. "Sechelele pot fi permanente", a explicat el pentru AFP.

După mai multe alerte false privind apariţia pe piaţă a ochelarilor contrafăcuţi, autorităţile au pus în gardă consumatorii cu privire la accesoriile care nu corespund normelor ISO-12312-2. Cei care preferă să nu observe direct Soarele îşi pot fabrica proiectoare din hârtie sau carton pentru a vedea imaginea retransmisă a fenomenului. 

Cercetătorii şi cetăţenii simpli sunt încurajaţi să înregistreze sunetele de ambianţă înainte, în timpul şi după fenomen, pentru proiectul Eclise Soundscapes, care le va permite nevăzătorilor "să audă şi să simtă calităţile fizice ale eclipsei". 

Şi pentru cei care nu se află pe traiectoria eclipsei, NASA a pregătit transmisii în direct întreaga zi pe site-ul nasa.org, care vor fi difuzate şi pe un ecran în Times Square din New York. 

Între 1,85 de milioane şi 7,4 milioane de persoane vor călători pe traiectoria eclipsei totale, ceea ce va crea ambuteiaje şi accidente, potrivit site-ului Great American Eclipse. 

O echipă de cercetători de la Universitatea din Montana în colaborare cu NASA va participa la Proiectul Space Grant Ballooning prin care vor fi înălţate 50 de baloane umplute cu heliu la 30 de kilometri altitudine pentru a capta şi transmite pe Pământ imagini foto-video cu eclipsa totală .

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.