Membrilor echipajului navei comerciale Galaxy Leader, capturată luna trecută de rebelii Houthi din Yemen, organizaţie susţinută de Iran, li s-a permis un "contact modest" cu familiile, în timp ce diferite ţări fac presiuni pentru eliberarea lor, a declarat săptămâna aceasta proprietarul navei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nava care transporta maşini, sub pavilion Bahamas, a fost dusă în portul Hodeidah din nordul Yemenului, controlat de rebelii Houthi, după ce a fost abordată pe mare la 19 noiembrie de comandouri ale grupului.

Echipajul navei este format din cetăţeni din Bulgaria, Ucraina, Filipine, Mexic şi România, a precizat Galaxy Maritime. Nava este închiriată de compania japoneză Nippon Yusen.

"Siguranţa şi bunăstarea membrilor echipajului rămân prioritatea atât a proprietarilor, cât şi a managerilor, iar contactul modest care a fost permis cu membrii echipajului şi cu familiile acestora sugerează că navigatorii sunt trataţi atât de bine pe cât se poate aştepta în aceste circumstanţe", a declarat luni, într-un comunicat, proprietarul Galaxy Maritime Ltd, înregistrat în Isle of Man.

"Cei 25 de membri ai echipajului reţinuţi nu au nicio legătură cu situaţia actuală din regiune", a precizat proprietarul. "Nu se poate obţine nimic prin reţinerea lor în continuare", mai spune proprietarul.

Statele Unite au acuzat rebelii Houthi pentru o serie de atacuri în apele din Orientul Mijlociu de la izbucnirea războiului dintre Israel şi gruparea militantă palestiniană Hamas, la 7 octombrie. Duminică, trei nave au fost atacate în zona Mării Roşii.

Luni, la o reuniune a organismului de conducere al agenţiei de navigaţie a ONU, Statele Unite, Bahamas şi Japonia au cerut eliberarea necondiţionată a navei Galaxy Leader şi a echipajului său.

Japonia "condamnă cu fermitate aceste acte care ameninţă siguranţa şi libertatea de navigaţie în acea zonă", a transmis delegaţia Japoniei în faţa adunării Organizaţiei Maritime Internaţionale.

Bahamas a declarat că diferitele atacuri, inclusiv cel asupra navei Galaxy Leader, reprezintă "o încălcare a tuturor normelor referitoare la trecerea paşnică a navelor".

"Aici avem actori non-statali, deci pe cine consideraţi responsabil?", a întrebat Bahamas, referindu-se la rebelii Houthi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.