Echipa de campanie a lui Emmanuel Macron, favorit la câştigarea alegerilor prezidenţiale din Franţa, a fost vizată de atacuri informatice lansate de o grupare despre care unii experţi spun că are legături cu serviciile militare ruse de informaţii GRU, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Feike Hacquebord, cercetător la compania de securitate informatică din Japonia Trend Micro, a declarat că are dovezi că un grup de hackeri cunoscut ca Pawn Storm sau APT28 a vizat echipa de campanie a lui Macron cu e-mailuri virusate şi a încercat să instaleze viruşi şi programe de supraveghere pe site-ul candidatului En Marche !.

Potrivit lui, există indicii care leagă atacurile vizând campania lui Macron cu cele de anul trecut, care au vizat servere Partidului Democrat din SUA. Expertul a avertizat că tehnici similare au fost folosite şi în cazul partidului cancelarului german Angela Merkel, în aprilie şi mai 2016.

Hacquebord a precizat că Pawn Storm a lansat atacurile de pe computere din Franţa, Marea Britanie şi alte ţări, în martie şi aprilie.  

Rusia a negat orice implicare în atacurile care au vizat campania lui Macron.

Experţi în securitate spun că Pawn Storm este cunoscut pentru că nu publică imediat documentele furate, astfel că, dacă grupul a obţinut informaţii compromiţătoare despre Macron, probabil că acestea nu vor fi postate online la timp pentru a influenţa al doilea tur de scrutin al alegerilor. Există, însă, riscul ca Pawn Storm s încerce să îi submineze preşedinţia, dacă va câştiga.

Un purtător de cuvânt al Agenţiei pentru securitate informatică a Guvernului francez, ANSSI, a confirmat că atacurile au avut loc, dar a refuzat să precizeze dacă în spate se află un grup cu legături cu Rusia.

Echipa de campanie a lui Macron nu a comentat informaţiile.

În campania electorală, Macron, un proeuropean convins, a criticat politica externă a Moscovei. El o va înfrunta pe candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen, care ia credite de la bănci ruse şi care a pledat pentru politici pro-Kremlin.

Pawn Storm, unul dintre cele mai vechi grupuri de spionaj informatic din lume, este cunoscut şi ca APT 28, Fancy Bear, Sofancy sau Strontium. Potrivit companiei de securitate onlime CrowdStrike, grupul ar fi asociat cu agenţia de informaţii a armatei ruse GRU. Şi alte companii de securitate informatică, precum Dell SecureWorks, FireEye sau ThreatConnect, au identificat legături ale hackerilor cu Guvernul rus.

Aceasta nu este prima dată când echipa lui Macron ar fi vizată de atacuri informatice. În februarie, secretarul general al En Mache a afirmat că partidul a fost vizat de “sute, dacă nu mii” de atacuri vizând reţelele sale şi bazele de date. Potrivit lui, atacurile au fost lansate de pe teritoriul Rusiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.