Autorităţile neozeelandeze au anunţat că două persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismului puternic de 7,8 grade, care a zguduit la puţin timp după miezul nopţii coasta estică a Noii Zeelande. Cutremurul iniţial a fost urmat de zeci de replici, dintre care unele au depăşit magnitudinea de 6 grade, precum şi de valuri tsunami, ce au măturat coastele estice ale Noii Zeelande şi insulele Chantham, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Echipele de salvatori au fost desfăşurate cu ajutorul elicopterelor de intervenţie în regiunile situate în apropierea epicentrului. Seismul iniţial a avut loc la aproximativ 91 de kilometri nord de metropola neozeelandeză Christchurch.

Premierul John Key a anunţat că două persoane şi-au pierdut viaţa în oraşul turistic Kaikoura.

”În Wellington, acesta a fost cel mai puternic seism pe care mi-l pot aminti. Vor fi pagube materiale serioase în legătură cu infrastructura”, a declarat Key.

Alimentarea cu electricitate a căzut în cele mai multe regiuni ale ţării, în vreme ce drumurile au fost blocate de alunecări de teren. Alerta de tsunami s-a încheiat în jurul dimineţii, după ce mai multe valuri au lovit metropola Wellington, precum şi localitatea Christchurch.

Primul seism s-a produs la o adâncime de 23 de kilometri şi a lovit coasta estică la câteva minute după miezul nopţii. USGS a înregistrat o magnitudine de 7,8 grade pentru primul cutremur, care a fost urmat de zeci de replici.

Noua Zeelandă este situată în zona extrem de activă seismic numită ”cercul de foc” al Oceanului Pacific.

Mai multe locuinţe şi clădiri au fost distruse în localitatea Kaikoura. Între timp, drumurile din partea superioară a insulei sudice au fost puternic avariate de seism.

De asemenea, valurile tsunami au lovit coasta estică a Noii Zeelande. Garda Civilă a intervenit pentru evacuarea locuitorilor spre zone mai înalte, dar circulaţia s-a blocat pe mai multe drumuri din apropierea localităţilor Wellington şi Christchurch.

Alimentarea cu electricitate s-a oprit în multe regiuni ale ţării, iar drumurile au fost puternic avariate în localitatea Cheviot, situată pe insula sudică a Noii Zeelande.

Circulaţia trenurilor a fost oprită pe tot teritoriul Noii Zeelande.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.