Autorităţile turce au reţinut joi dimineaţă două persoane în urma unei operaţiuni care a vizat holdingul Dogan, cel mai important conglomerat al Turciei. Printre persoanele arestate se numără un fost director executiv al holdingului, precum şi un consilier juridic al companiei, care are interese în mass-media, finanţe, energie şi turism. Se pare că operaţiunea are legătură cu mişcarea clericului Fethuulah Gulen, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Holdingul Dogan deţine inclusiv publicaţia Hurriyet şi postul de televiziune CNN Turk. De asemenea, se pare că operaţiunea a avut loc la mai multe birouri personale şi la locuinţele ale celor doi suspecţi arestaţi.

Acţiunile holdingului s-au prăbuşit cu 9,9 procente după deschiderea burselor în această dimineaţă, însă s-au recuperat oarecum în următoarele ore.

Luna trecută, autorităţile turce au reţinut un al director al holdingului, acuzat că a sprijinit o ”grupare teroristă” ca parte a investigaţiei cu privire la adepţii clericului islamist Fethullah Gulen.

Dogan a explicat că cele două persoane au fost arestate în aceeaşi anchetă.

Ankara l-a acuzat în repetate rânduri pe clericul islamist Fethullah Gulen de orchestrarea puciului eşuat împotriva lui Erdogan.

Până la 120.000 de persoane au fost demise în ultimele două luni din rândul procurorilor, judecătorilor, medicilor, profesorilor universitari, academicienilor, soldaţilor, poliţiştilor, funcţionarilor publici, precum şi a jurnaliştilor. De asemenea, până la 32.000 de suspecţi au rămas până în prezent în custodia autorităţilor turce pentru implicarea în lovitura de stat.

Occidentul a criticat campania guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă, ridicând totodată întrebări cu privire la tratamentul ”inuman” la care ar fi supuşi puciştii capturaţi.

Starea de urgenţă le-a dat mână liberă autorităţilor turce să efectueze o vastă epurare în rândul aşa-numiţilor gulenişti. Însă, autorităţile susţin că dimensiunea campaniei guvernamentale este justificată, având în vedere pericolul reprezentat de gulenişti pentru democraţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.