Rebelii din Republica Democrată Congo au legat centuri explozive în jurul unor fetiţe gemene, ca o capcană pentru forţele de securitate, acesta fiind doar unul dintre incidentele care ilustrează creşterea violenţei împotriva copiilor din această ţară, a declarat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două fetiţe, în vârstă de un an, au fost găsite într-un sat din nordul Kivu, o regiune în care un grup militant cunoscut sub numele de Forţele Democratice Aliate (ADF) şi-a intensificat atacurile cu bombă, a declarat UNICEF, agenţia ONU care se ocupă de copii.

"Intenţia era ca odată cu sosirea poliţiei sau a militarilor congolezi să declanşeze explozia împotriva forţelor de securitate", a declarat Grant Leaity, reprezentantul UNICEF în Congo, în cadrul unui briefing de presă susţinut la Geneva.

Explozibilii au fost îndepărtaţi de către experţii genişti, fără a fi detonaţi.

Folosirea tot mai frecventă a dispozitivelor explozive improvizate este doar una dintre mai multe "tendinţe degenerate", în condiţiile în care violenţa împotriva copiilor atinge niveluri fără precedent în partea de est a Congo, a declarat oficialul UNICEF. "În fiecare zi, copiii sunt violaţi şi ucişi. Ei sunt răpiţi, recrutaţi şi folosiţi de grupurile armate - şi ştim că rapoartele pe care le avem sunt doar vârful icebergului", a spus el.

Violenţele din Congo au provocat una dintre cele mai grave şi mai îndelungate situaţii de urgenţă umanitară din lume, peste 27 de milioane de persoane confruntându-se cu penuria de alimente, iar aproape 5,5 milioane de persoane fiind forţate să îşi părăsească locuinţele, potrivit ONU. Peste 2,8 milioane de copii sunt cei mai afectaţi de această criză.

Surorile gemene, care nu au fost identificate, se recuperează acum de malnutriţie într-un centru al ONU înainte de a fi duse în centre de plasament. Părinţii lor au fost ucişi într-un atac despre care se crede că ar fi fost comis de ADF.

Deşi se recuperează bine din malnutriţie, cicatricile psihice ar putea dura o viaţă întreagă, a declarat Leaity. "Nu v-aţi putea imagina prin ce au trecut", a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.