Două persoane s-au contaminat cu varianta SARS-CoV-2 omicron în Regatul Unit, anunţă sâmbătă ministrul britanic al Sănătăţii Sajid Javid, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două cazuri au fost depistate de către Agenţia britanică de securitate sanitară (HSA) la Chelmsford, în Essex, şi la Nottingham, precizează el.

Cele două cazuri au legătură, cele două persoane s-au plasat în izolare împreună cu membrii gospodărilor, iar testări suplimentare şi depistări urmează să aibă loc, a anunţat ministrul.

Noua variantă a noului coronavirus a fost descoperită în Africa de Sud şi este prezentă deja în Botswana, Belgia, Honk Kong şi Israel.

Ea a fost semnalată pentru prima oară în Africa de Sud miercuri, de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Cele două cazuri din Regatul Unit au legătură cu călătorii în Africa, a anunţat Javid.

Ţări din întreaga lume impun interdicţii de călătorie şi restricţii unor ţări din sudul Africii, într-un efort de a opri răspândirea varantei omicron.

Londra a introdus pe ”lista roşie” zece ţări, iar începând de duminică, de la ora 4.00 GMT (6.00, ora României), călători din aceste ţări urmează să fie plasaţi în carantină la hotel pe o perioadă de zece zile.

Regatul a intodus vineri pe această listă Africa de Sud, Zimbabwe, Botswana, Lesotho şi Eswatini.

Sajid Javid a anunţat sâmbătă că Angola, Mozambic, Malawi şi Zambia urmează să fie introduse pe listă.

”Am fost mereu foarte clari cu privire la faptul că nu vom ezita să luăm măsuri suplimentare, în caz că este necesar”, a declarat el.

”Pot să anunţ azi (sâmbătă) că un lucru pe care-l facem imediat este să efectuăm teste ţintite şi să secvenţiem cazuri pozitive în cele două zone afectate”, a adăugat ministrul.

”Dacă cineva a fost într-una dintre aceste patru ţări sau în oricare alta de pe lsta roşie în ultimele patru zile, este necesr să se autoizoleze şi să facă teste PCR”, a subliniat el.

Campania de vaccinare anticovid este ”şi mai importantă” acum, a subliniat el.

”Ştim că există această variantă nouă (SARS-CoV-2). nu ştim suficient despre ea, însă din câte ştim, protecţia pe care o avem - mai ales vacinurile - este extrem de importantă”, adăugat el.

Întrebat despre eventuale modificări ale restricţiilor impuse împotriva covid-19, Javid a răspuns că aurtorităţie ”vor face tot ceea ce este necesar pentru a proteja progresele pe care le-am înregistrat în ţară. Am parcurs un drum lung din vară şi ţinem totul sub observaţie, iar în cazul în care este necesar să acţionăm suplimentar vom acţiona”.

Varianta omicron a SARS-CoV-2 a fost catalogată drept ”îngrijrătoare” de către OMS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.