Şeful diplomaţiei europene şi coordonatorul dosarului nuclear iranian, Josep Borrell, a depus un text de compromis şi a cerut, marţi, părţilor implicate în discuţiile de la Viena să îl accepte pentru a evita o ”criză nucleară periculoasă”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El recunoaşte că textul ”nu este un acord perfect”, dar ”reprezintă cel mai bun acord posibil pe care, în calitate de facilitator al negocierilor”, Borrell îl consideră ”fezabil”, potrivit cotidianului Financial Times.

Compromisul propus ”abordează toate elementele esenţiale şi include compromisuri obţinute cu greu de către toate părţile”, a spus el.

Borrell avertizează că în cazul în care acordul este respins, ”riscăm o criză nucleară periculoasă”.

”Coordonatorul şi-a împărtăşit ideile pentru încheierea negocierilor. Avem şi noi ideile noastre, atât în ​​fond, cât şi în formă, pentru a încheia negocierile”, a declarat, marţi ,negociatorul iranian Ali Bagheri într-un mesaj pe contul său de Twitter.

Încheiat de Iran şi alte şase puteri (Rusia, Statele Unite, China, Franţa, Regatul Unit şi Germania), JCPOA este acordul din 2015 care guvernează programul nuclear iranian.

Coordonatorul JCPOA, Josep Borrell, a călătorit la Teheran pe 25 iunie pentru o întrevedere cu ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian. Cei doi oficiali au anunţat reluarea ”în zilele următoare” a discuţiilor de la Viena.

Discuţiile din Austria deschise în aprilie 2021 au ca scop reintegrarea Statelor Unite în acordul nuclear cu Iranul încheiat în 2015 şi readucerea Iranului la respectarea deplină a angajamentelor dictate de acest pact. Discuţiile se află din luna martie în impas.

Compromisul prezentat de Josep Borrell abordează în detaliu ”ridicarea sancţiunilor impuse Iranului şi măsurile nucleare necesare restabilirii JCPOA. Nu răspunde tuturor preocupărilor Statelor Unite cu privire la Iran şi la Teheran sunt exprimate rezerve serioase cu privire la punerea în aplicare a unui acord. Dar deciziile trebuie luate acum”, susţine Josep Borrell.

JCPOA îşi propune să garanteze caracterul civil al programului nuclear al Iranului, acuzat că a încercat să dobândească arme atomice în pofida negărilor sale, în schimbul ridicării treptate a sancţiunilor internaţionale, care afectează economia iraniană.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.