Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a lansat sâmbătă un apel pentru cei 27 de lideri europeni care participă în acest weekend la aniversarea a şase decenii de la semnarea Tratatului de la Roma - piatra de temelie a Comunităţii Economice Europene. Tusk le-a cerut ”celor 27” să dovedească că sunt lideri şi că pot avea grijă de marea moştenire lăsată de eroii integrării europene prin semnarea Tratatului de la Roma, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dovediţi astăzi că voi sunteţi liderii Europei, că voi puteţi să aveţi grijă de marea moştenire pe care am primit-o de la eroii integrării europene în urmă cu 60 de ani. Europa va fi unită ca o unitate politică sau nu va exista deloc”, a declarat preşedintele Consiliului European.

Liderii europeni şi-au început de vineri pelerinajul la Roma, în speranţa că o vizită în leagănul unităţii ar putea să reaprindă cumva vigoarea din tinereţe a Uniunii Europene, care sărbătoreşte în acest weekend şase decenii de la semnarea Tratatului de la Roma.

Marea absenţă rămâne premierul Theresa May, care a decis să sară peste aniversare în timp ce pregăteşte ultimele detalii ale declanşării procedurii de retragere a Marii Britanii din UE.

Decizia britanicilor de a părăsi blocul comunitar rămâne marele eşec al unităţii europene, dar liderii au promis că nu vor acorda prea mult timp pentru a discuta acest subiect la summitul aniversar de la Roma.

Donald Tusk a arătat că blocul comunitar trebuie să se întoarcă spre principiile fondatoare, decât să fie distras de planurile controversate de integrare în ”două viteze” a ţărilor Uniunii Europene.

”Astăzi, noi reînnoim alianţa unică a naţiunilor libere, care a fost iniţiată în urmă cu 60 de ani de către marii noştri predecesori la Roma. În acele momente ei nu discutau despre mai multe viteze. nu se gândeau la retragerea unor ţări, dar în ciuda circumstanţelor tragice ale istoriei recente, ei şi-au pus toată credinţa în unitatea Europei”, a precizat preşedintele Consiliului European.

Tusk a inclus şi un moment personal în discursul său, precizând că ”m-am născut exact acum 60 de ani, deci am vârsta Comunităţii Europene”.

El a susţinut că blocul comunitar reprezintă valorile libertăţii şi democraţiei pe care le-a văzut în Occident atunci când era doar un tânăr în regimul comunist din Polonia.

”În acele momente, ne uitam cu toţii spre Occident, tânjeam spre o Europă liberă şi unită, simţeam instictiv că ăsta este viitorul la care visam. Deşi ei au trimis tancuri şi trupe împotriva noastră, aceste visuri au continuat să trăiască”.

Donald Tusk a explicat că şi-a petrecut peste jumătate din viaţă în spatele Cortinei de Fier, unde era interzis să visezi la asemenea valori, ”iar atunci existau cu adevărat două viteze în Europa”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.