Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat miercuri dimineaţă că sunt ”complet desprinse de realitate” acuzaţiile lansate de liderii turci cu privire la acţiunile fasciste din Olanda. Declaraţia liderului european vine în mijlocul unei dispute diplomatice, care a izbucnit la finele săptămânii trecute între Ankara şi Amsterdam, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rotterdam, oraşul lui Erasmus, distrus complet de nazişti deşi are acum un primar născut în Maroc. Oricine vede fascism în Roterdam este complet desprins de realitate”, a declarat Tusk în timpul unei sesiuni plenare de la Parlamentul European.

O poziţie asemănătoare a fost adoptată şi de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Acesta din urmă s-a declarat scandalizat de declaraţiile liderilor turci, care au împins Turcia mai departe de o aderare la Uniunea Europeană.

Ankara a implementat o serie de sancţiuni la nivel diplomatic, interzicând intrarea în ţară a ambasadorului olandez şi zborurile diplomatice din Olanda.

Disputa diplomatică a izbucnit după ce autorităţile olandeze au blocat sâmbătă aterizarea unui avion al ministrului turc de Externe şi, ulterior, au ordonat ministerului turc al Familiei să părăsească imediat ţara, după ce aceasta a încercat să se adreseze mulţimii de la un miting pro-Erdogan din Rotterdam.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat aceste decizii, vorbind în repetate rânduri de practice ”naziste” sau ”fasciste” în Olanda.

Guvernul Rutte şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la organizarea unui eveniment de campanie pentru referendumul constituţional turc din aprilie în lipsa unei autorizaţii speciale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.