Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat joi după-amiază că liderii europeni nu se vor implica în discuţii sau negocieri cu premierul britanic Theresa May privind ieşirea Marii Britanii din UE în cadrul summitului de la Bruxelles, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tusk a precizat că se aşteaptă ca premierul britanic să-i informeze pe cei 27 de lideri ai blocului comunitar, însă a respins orice negocieri până ce Theresa May nu va invoca articolul 50 privind declanşarae formală a ieşirii Regatului Unit din UE.

De asemenea, liderul european a dezminţit că premierul britanic va avea parte de o primire ostilă în cadrul summitului şi a declarat că discuţiile vor rămâne cordiale.

Donald Tusk a susţinut că UE ar trebui să-şi păstreze deschise opţiunile de a adopta sancţiuni împotriva Rusiei pentru acţiunile din Siria. De asemenea, acesta şi-a exprimat speranţa că în cadrul summitului va fi depăşită rezistenţa demostrată de o regiune belgiană cu privire la semnarea acordului de liber schimb între UE şi Canada.

Liderul european a avertizat că CETA riscă să fie ultimul acord de liber schimb semnat de blocul comunitar, dacă statele europene nu îşi îmbunătăţesc politicile comerciale.

La summitul UE de la Bruxelles este prezent şi preşedintele Klaus Iohannis. Bucureştiul şi Sofia au anunţat că nu au de gând să ractifice acordul de liber schimb CETA, până ce executivul canadian nu prezintă garanţii scrise cu privire la liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii români şi bulgari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.