Presa americană susţine că republicanul Donald Trump îl va desemna în cursul zilei de marţi pe CEO Exxon Mobile Corporation, Rex Tillerson, la conducerea Departamentului de Stat. Numele corporatistului era vehiculat din weekend, acesta având legături puternice în Rusia şi fiind chiar decorat cu ”Ordinul Prieteniei” în 2013 de către preşedindetele rus Vladimir Putin, transmite DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Voi anunţa mâine dimineaţă (n.r. marţi) numele următorului secretar de stat”, a scris preşedintele-ales pe Twitter.

Potrivit New York Times, miliardarul american a respins acuzaţiile că Rex Tillerson (64 de ani) are o ”relaţie mult prea apropiată” cu preşedintele Vladimir Putin.

Iniţial, în joc pentru poziţia de secretar de stat au fost incluse opt sau nouă figuri importante, inclusiv conservatorul Mitt Romney, loialistul Rudy Giuliani, generalul David Petraeus şi ambasadorul John Bolton.

La scurt timp după anunţul preşedintelui-ales, Mitt Romney a precizat că a ieşit din cursa pentru Departamentul de Stat.

”Doar faptul că am fost luat în considerare pentru poziţia de secretar de stat al acestei ţări minunate este o onoare. Discuţiile mele cu preşedintele-ales au fost atât plăcute, cât şi iluminatoare. Am speranţe foarte mari că noua administraţie va conduce această naţiune spre mai multă putere, prosperitate şi pace”, a scris Romney pe pagina sa de Facebook.

CNN a relatat că miliardarul american l-a sunat pe Mitt Romney pentru a-l anunţa că nu este cel ales pentru a conduce Departamentul de Stat.

Umătorul secretar de stat va trebui să gestioneze relaţiile internaţionale pentru un adevărat novice pe scena politică, a cărui intenţie pare aceea de a distruge orice protocol şi de a îngenunchea relaţii construite în urma unor decenii de diplomaţie delicată, în special în ceea ce priveşte politica ”unei singure Chine”.

Rex Tillerson ar putea să treacă prin întrebări extrem de grele în timpul audierii din Senat. Acesta s-a opus în mod clar sancţiunilor economice împotriva Rusiei şi a primit în 2013 ”Ordinul Prieteniei” de la Vladimir Putin.

”Vreau să spun că este un jucător global. Ştie foarte mulţi jucători şi îi cunoaşte extrem de bine. Face afaceri uriaşe cu Rusia. Aceste afaceri le face pentru companie, nu pentru el... pentru companie”, a declarat Donald Trump.

Tillerson a gestionat la sfârşitul aniilor '90 activele Exxon Mobile din Rusia şi Marea Caspică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.