Fostul preşedinte american Donald Trump a depus plângere împotriva procurorului statului New York Letitia James, cu scopul de încerca să-i blocheze o anchetă cu privire la o presupusă fraudă fiscală a grupului familiei sale, potrivit unor documente judiciare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump o acuză, în această plângere depusă la un tribunal federal din statul New York pe această democrată de încălcarea drepturilor sale constituţionale printr-o anchetă motivată politic.

”Misiunea sa este anumată numai de o ostilitate politică şi de o voinţă de a hărţui, de a intmida şi de a se răzbuna pe un simplu cetăţean, pe care-l vede ca pe un opozant politic”, se arată în plângere.

Letitia James a lansat această anchetă în martie 2019, suspectând Trump Organization de faptul că a estimat în mod fraudulos valoarea anumitor proprietăţi la cererea unor împrumuturi bancare şi de faptul că a subestimat aceleaşi proprietăţi la fisc, cu scopul de a plăti impozite mai mici.

Cotidianul the Washington Post (WP) dezvăluia la începutul lui decembrie că ea i-a cerut fostului preşedinte să se prezinte la audieri la 7 ianuarie.

Eric Trump, unul dintre fiii miliardarului republican, vicepreşeidnte executiv al Trump Organization, a fost audiat de servciile lui James în octombrie 2020.

Fostul preşedinte este vizat şi de alte anchete în Statele Unite.

El a fost audiat la 18 octombrie într-un caz în care manifestanţi acuză serviciul de securitate al acestuia de faptul că i-a molestat în urmă cu şase ani.

Grupul său este vizat, de asemenea, într-o anchetă a procurorului din Manhattan cu privire la infracţiuni financiare şi fraudarea asigurărlor.

În iulie, Trump Organization şi loialul contabil al acesteia Allen Weisselberg au pledat nevinovat la un tribunal din New York, cu privire la 15 capete de acuzare de fraudă şi evazune fiscală.

Procesul urmează să înceapă la jumătatea lui 2022.

Donald Trump depune în paralel eforturi să nu divulge procurorilor declaraţi de impozite din ani de de zile, iar la Washington o Comisie Specială a Congresului încearcă să obţină acces la documente de la Casa Albă cu privire la atacul de la capitoliu, la 6 ianuarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.