După ce preşedintele american a catalogat drept ”minunat” blocul comunitar, mai mulţi oficiali de la Bruxelles s-au temut că este vorba despre o farsă, având în vedere aparentul dispreţ exprimat anterior de către Donald Trump cu privire la Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste comentarii din partea miliardarului republican sugerează o schimbare radicală, după ce a Donald Trump a susţinut cu doar o lună în urmă că Uniunea Europeană nu reprezintă altceva decât un ”instrument” al Germaniei.

De asemenea, preşedintele american a declarat în trecut că Brexit-ul reprezintă un lucru minunat şi a sugerat că mai multe ţări ar trebui să urmeze exemplul Marii Britanii.

Diplomaţii europeni s-au grăbit să-i mulţumească vicepreşedintelui Pence că a reuşit să-l convingă pe Trump de meritele Uniunii Europene în urma deplasării sale de la începutul săptămânii la Bruxelles.

Însă, oficialii europeni s-au arătat precauţi, susţinând că nu este clar dacă politicile preşedintelui Trump se vor încadra în limbajul pro-european adoptat de Pence sau în retorica strategului-şef, Steva Bannon, cunoscut prentru scepticismul său cu privire la UE.

Steve Bannon îi spunea săptămâna trecută ambasadorului german că administraţia de la Washington are de gând să negocieze cu ţări individuale, nu cu Uniunea Europeană. Însă, această discuţie avea loc chiar atrunci când vicepreşedintele Mike Pence se pregătea să zboare spre Europa pentru a-i asigura pe aliaţi cu privire la angajamentul american faţă de NATO. 

Însă, Donald Trump pare că şi-a temperat în ultima săptămână atitudinea cu privire la Uniunea Europeană, aplecând mai mult urechea spre sfaturile lui Pence.

”Pence 1, Bannon 0 - la sfârşitul primei reprize. Aceste declaraţii sunt cu siguranţă... în mod explicit împotriva a ce a spus Bannon”, a declarat un oficial de la Bruxelles.

Un alt diplomat european s-a arătat entuziasmat de primele semne de pragmatism de la Washington.

Însă, alţi oficiali se întreabă dacă: ”Trump va spune acelaşi lucru şi mâine?”.

Ultimele comentarii ale preşedintelui american au trezit interes şi în Comisia Europeană.

Luni, oficialii europeni s-au lăsat convinşi de angajamentul exprimat de vicepreşedintele Mike Pence, după ce acesta a înţeles mesajele puternice lansate în întâlniri separate de către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi de către preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

”Pence a înţeles cu siguranţă ceva din întâlnire”, a declarat un oficial european în urma discuţiei purtate de vicepreşedintele american cu Donald Tusk.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.