Preşedintele american Donald Trump a semnat un ordin prin care pune capăt tratamentului economic preferenţial în cazul Hong Kong, după ce China a adoptat o lege de securitate pentru teritoriu care a intrat în vigoare luna aceasta, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Hong Kong va fi tratat acum precum China continentală”, a spus Trump, care a mai semnat o lege bipartizană ce impune sancţiuni oficialilor chinezi care au adoptat măsuri represive privind drepturile în Hong Kong. China a spus că va acţiona în consecinţă.

Până în prezent, Hong Kong s-a bucurat de libertăţi care nu erau permise în China continentală, însă acum mulţi se tem că noua lege a securităţii impuse de Beijing va pune capăt statutului special al teritoriului, convenit prin pactul semnat în 1984 între China şi fosta putere colonială a lui, Marea Britanie.

Trump, care a anunţat în luna mai că va lua măsuri în acest sens, a declarat marţi legat de ordinul executiv: „Fără privilegii speciale, fără tratament economic special şi fără export de tehnologii delicate”. 

El le-a mai spus reporterilor că a semnat Hong Kong Autonomy Act, care a fost adoptat unanim de Congres la începutul lunii.

„Această lege acordă administraţiei mele noi unelte puternice pentru a-i trage la răspundere pe indivizii şi entităţile implicate în diminuarea libertăţii Hong Kong”.

Întrebat dacă va avea discuţii cu omologul chinez Xi Jingping, el a declarat că nu are astfel de planuri.

„Considerăm China pe deplin responsabilă de ascunderea virusului şi eliberarea lui în lume”, a mai spus Trump.

Administraţia sa este aspru criticată pentru răspunsul la pandemie. SUA au înregistrat peste 3,4 milioane de cazuri de infectare, fiind cea mai afectată naţiune din lume.

Într-un comunicat, Ministerul chinez de Externe a condamnat cea mai recentă acţiune a Statelor Unite şi a cerut Washingtonului să înceteze să se amestece în problemele interne ale Chinei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.