Şapte oficiali ai Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC), trupele de elită ale regimului clerical din Iran, au fost ucişi în atacul de la Damasc atribuit Israelului, inclusiv comandanţii iranieni de rang înalt Mohammed Reza Zahedi şi Mohammad Hadi Haji Rahimi, potrivit unei declaraţii oficiale a IRGC, citate de CNN. Iranul ameninţă cu o ripostă dură în urma acestui atac.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Haji Rahimi a fost identificat ca cel de-al doilea comandant de rang înalt ucis în atacul asupra clădirii consulatului Iranului din capitala siriană, potrivit unui comunicat difuzat luni seară de agenţia de presă de stat IRNA.

Haji Rahimi ar fi fost coordonator al Forţei Quds, potrivit agenţiei semioficiale iraniene Tasnim.

Comunicatul IRGC a numit, de asemenea, alţi cinci oficiali ai săi care au fost ucişi: Hossein Aman Elahi, Mehdi Jalalati, Mohsen Sedaghat, Ali Aghababaee şi Ali Salehi Roozbahani.

Bilanţul total al victimelor se ridică la cel puţin şapte persoane.

CE A POVESTIT AMBASADORUL IRIANIAN LA DAMASC

Anterior, Teheranul anunţase că un comandant de rang înalt al Gardienilor Revoluţiei din Iran a fost ucis într-un atac aerian asupra clădirii consulatului iranian din Damasc, Siria, potrivit oficialilor iranieni şi presei afiliate statului, care au dat vina pe Israel pentru atac. Comandantul iranian al Forţelor Quds, Mohammed Reza Zahedi, se află printre cei ucişi în incidentul de luni, a confirmat Ministerul iranian de Externe.

Zahedi, comandantul ucis, a fost anterior comandant al forţelor terestre ale IRGC, comandant al forţelor aeriene ale IRGC şi comandant adjunct al operaţiunilor IRGC.

Mohammad Reza Zahedi Foto: X
Mohammad Reza Zahedi Foto: X
Vorbind reporterilor din Damasc, ambasadorul iranian Hossein Akbari a afirmat că sediul consulatului "a fost vizat de şase rachete trase de pe avioane de război israeliene F-35".

"Între cinci şi şapte persoane au fost ucise în atac. Mă aflam în biroul meu din ambasadă în acel moment şi am asistat personal la distrugere", a relatat Akbari.

Ambasadorul a adăugat că personal diplomatic şi consilieri militari iranieni au fost ucişi în atac, iar numele lor vor fi anunţate ulterior. Ulterior, într-un interviu separat, el a declarat că doi poliţişti sirieni se numără, de asemenea, printre persoanele rănite.

De asemenea, agenţia siriană oficială SANA a relatat că "un act de agresiune israelian a vizat luni după-amiază o clădire din cartierul Mezzeh din Damasc", provocând "distrugeri masive".

Solicitată de CNN să comenteze incidentul, armata israeliană a declarat că nu comentează informaţii din presa străină.

Imagini de după explozie, publicate de televiziunea de stat iraniană Press TV, au arătat pagubele suferite de clădire, foc şi fum la faţa locului.

Miniştrii de externe din Iran şi Siria au acuzat, de asemenea, Israelul că este autorul atacului, ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, calificându-l drept o "încălcare a tuturor obligaţiilor şi convenţiilor internaţionale" şi cerând un "răspuns serios din partea comunităţii internaţionale".

Ministrul sirian de externe, Faisal Mekdad, a descris presupusul atac drept o "încălcare gravă a reglementărilor internaţionale, în special a Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice".

IRANUL AMENINŢĂ CĂ VA RIPOSTA

Iranul a promis un răspuns "decisiv" după atacul mortal asupra consulatului său din Damasc, pe care l-a atribuit Israelului.

"Este poate prima dată când regimul sionist îşi permite să atace o clădire oficială a Ambasadei Republicii Islamice Iran, care avea steagul Republicii Islamice arborat pe ea", a afirmat ambasadorul iranian Hossein Akbari.

"Iranul îşi rezervă dreptul de a lua măsuri reciproce şi va decide tipul de răspuns şi de pedeapsă împotriva agresorului", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, potrivit Fars News, agenţia afiliată IRGC.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a spus, totuşi, că potrivit serviciilor de informaţii (israeliene), clădirea respectivă nu era un consulat şi nici ambasadă. "Repet, acesta nu este un consulat şi aceasta nu este o ambasadă. Aceasta este o clădire militară a forţelor Quds deghizată în clădire civilă din Damasc", a declarat contraamiralul Daniel Hagari într-un interviu acordat CNN.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.