Doi israelieni au fost ucişi joi, într-un atac armat, în apropiere de o colonie israeliană în Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat de Israel, a anunţat armata, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O purtătoare de cuvânt a confirmat moartea a doi israelieni, fără să coroboreze informaţii potrivit cărora atacul viza militari israelieni.

Alte două persoane au fost rănite, potrivit salvatorilor.

Identitatea victimelor şi a atacatorilor nu era cunoscută imediat.

Martori citaţi de presa israeliană au declarat că au văzut un bărbat coborând dintr-un vehicul şi deschizând focul, apoi fugind.

Atacul a avut loc pe drumul care traversează Cisiordania de la nord la sud.

Acest atac este cel puţin al treilea cu arme de foc în decurs de două luni în Cisiordania.

El a avut loc la doar câteva ore după ce armata israliană a anunţat că a omorât prin împuşcare doi palestinieni implicaţi, acuză ea, în atacuri care au provocat moartea a trei israelieni în Cisiordania ocupată, între care un bebeluş născut prematur, şi care alimentează temeri cu privire la o reintensificare a violenţelor.

PALESTINIENI UCIŞI DE ARMATA ISRAELIANĂ

Unul dintre suspecţi, identificat drept Salah Omar Barghoutzi, în vârstă de 29 de ani, a fost ucis miercuri, în timp ce încerca să scape de un raid, într-un sat din Cisiordania, a anunţat într-un comunicat serviciul israelian de securitate internă Shin Bet.

Un număr nedeterminat de persoane a fost arestat.

Shin Bet a făcut acest anunţ la câteva ore după ce premierul Benjamin Netanyahu a promis să-i aducă în faţa justiţiei pe cei care se fac vinovaţi de atac.

”Noi am pierdut acum câteva ore un nou născut. Îi vom găsi pe ucigaşi şi îi vom judeca”, a declarat Netanyahu unor jurnalişti străini.

Şapte persoane, între care şi o femeie însărcinată, au fost rănite duminică în focuri de armă trase dintr-o maşină palestiniană asupra unor civili, într-o staţie de autobuz, în apropiere de colonia israeliană Ofra, în Cisiordania ocupată.

Spitalul a anunţat luni că medici au adus pe lume un bebeluş, prin cezariană, mama era însărcinată în 30 de săptămâni, şi că starea acestuia s-a deteriorat.

Spitalul Shaare Zedek a anunţat miercuri că bebeluşul a decedat.

Bebeluşul a fost înmormântat pe Muntele Măslinilor, la Ierusalim.

Rănită grav, mama, în vârstă de 21 de ani, era în stare stabilă, potrivit spitalului. Nici viaşa celorlalţi răniţi nu era în pericol.

”ATAC JOSNIC”

”Acest deces îţi topeşte inima”, a scris pe Twitter emisarul Statelor Unite în Orientul Mijlociu Jason Greenblatt, catalogând atacul drept ”josnic”.

Cisiordania a fost din octombrie 2015, la fel ca Israelul, teatrul unui val de atentate antiisraeliene, comise cel mai adesea cu cuţitul, de către tineri palestinieni izolaţi, dar în unele cazuri şi cu maşini, iar în mai puţină măsură cu arme de foc.

Violenţele au scăzut în intensitate, însă persistă în mod sporadic.

Între Cisiordania ocupată de peste 50 de ani de către Israel şi Ierusalimul de Est anexat de Israel, peste 600.000 de colonişti duc o coexistenţă adesea conflictuală cu trei milioane de palestinieni.

Colonizarea israeliană a teritoriilor palestiniene ocupate este ilegală, potrivit dreptului internaţional.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, alt teritoriu palestinian, a salutat ”rezistenţa” faţă de Israel după atacul de duminică.

Un palestinian a fost ucis marţi în tiruri ale armatei israeliene în apropiere de Hebron, în Cisiordania, în ceea ce poliţia israeliană a prezentat drept un atac cu maşină capcană.

După atacul de duminică, Netanyahu a dat asigurări că atacatorii caută să-i facă pe israelieni să plece, dar că el va continua colonizarea.

”Noi le vom arăta că ei nu ne izgonesc de pe pământul nostru şi că se vor izbi de un zid”, a declarat el. ”Atât timp cât voi fi eu premier al israelului, niciun evreu nu va fi izgonit de acasă. Nu doar că nu vor fi izgoniţi de acasă, ci vor construi case noi”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.