Doi iranieni au pledat vinovat la acuzaţii potrivit cărora au spionat opozanţi ai regimului de la Teheran rezidenţi în Statele Unite, în contul Guvernului iranian, potrivit justiţiei americane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ahmadreza Mohammadi-Doostdar, un iraniano-american în vârstă de 39 de ani, şi Majid Ghorbani, un iranian în vârstă de 60 de ani, cu reşedinţa în California, au recunoscut că au încercat să se infiltreze în Mujahedinii Poporului (MEK) şi că i-au supravegheat pe liderii acestei mişcări de opoziţie iraniene în exil.

”Aceşti indivizi au recunoscut că au încălcat legea şi au acţionat în contul Guvernului iranian, adunând informaţii despre activităţile unor opozanţi iranieni în ţara noastră”, a anunţat miercuri, într-un comunicat, adjunctul directorului poliţiei federale (FBI) Jay Tabb.

Cei doi bărbaţi, arestaţi în august 2018, au fost inculpaţi ca fiind agenţi nedeclaraţi ai Guvernului iranian şi cu privire la faptul că au furnizat servicii Guvernului de la Teheran, încălcând astfel sancţiuni.

Ahmadreza Mohammadi-Doostdar, care riscă între cinci şi zece ani de închisoare, urmează să compară la 10 decembrie la un tribunal la Washington, care va stabili sentinţa. Majid Ghorbani, care riscă 20 de ani de închisoare, urmează să-şi afle sentinţa la 15 ianuarie 2020, la acelaşi tribunal.

Potrivit Departamentului american al Justiţiei, Ahmadreza Mohammadi-Doostdar, care trăia la vremea respectivă în Iran, s-a dus în California în iulie 2017, unde l-a recrutat pe Majid Ghorbani din partea autorităţilor iraniene.

Două luni mai târziu, Majid Ghorbani a asistat la o reuniune MEK la New York, unde a fotografiat persoane prezente. În decembrie, el i-a dat fotografiile şi informaţiile culese despre liderii MEK lui Ahmadreza Mohammadi-Doostdar, în schimbul sumei de 2.000 de dolari. Iar în mai 2018, el a asistat la o convenţie a MEK la Washington, ca membru al delegaţiei californiene, unde a făcut din nou poze unor participanţi.

La sfârşitul lui august 2018, Consiliul Naţional al Rezistenţei Iraniene (CNRI), o entitate care coordonează MEK, îndemna la ”inculparea şi expulzarea tuturor agenţilor (regimului iranian) care pun în executare comploturi ale regimului în Statele unite şi în Europa”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.