Preşedintele moldovean prorus Igor Dodon a avertizat marţi NATO că o consolidare a relaţiilor pe care Alianţa o caută cu ţara sa plasată strategic poate submina neutralitatea şi ameninţa securitatea acestei foste republici sovietice, relatează AFP şi Radio Free Europe-Radio Liberty.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dodon, care a efectuat la Moscova prima vizită în străinătate, după ce a fost ales la sfârşitul anului trecut, a declarat în mai multe rânduri că vrea să restabilească relaţiile politice şi economice cu fosta putere din perioada sovietică şi să răstoarne relaţiile apropiate cu NATO şi Uniunea Europeană (UE) ale predecesorilor săi proocidentali.

În urma unei întâlniri cu secretarul adjunct al NATO Rose Gottermoeller, Dodon a insistat că instalarea unui birou de legătură al Alianţei la Chişinău nu va fi de vreun folos majorităţii moldovenilor.

”Pentru mine, deschiderea unui astfel de birou nu ajută la securitatea poporului, este o provocare a guvernului precedent”, a declarat el într-o conferinţă de presă comună cu Gottermoeller, la sediul NATO, la Bruxelles.

Potrivit Radio Free Europe-Radio Liberty, el a cerut conducerii NATO recunoaşterea neutralităţii permanente a Republicii Moldova, deşi a admis că în tratatul comun din cadrul Parteneriatului pentru Pace acea neutralitate este deja recunoscută împlicit. Dodon a spus însă că vor avea loc consultări între experţi pentru a vedea dacă prevederile actuale sunt suficiente.

Dodon a insistat că deschiderea unui birou NATO ar fi o provocare, dată fiind situaţia din Transnistria şi a repetat că dacă biroul va fi deschis, atunci, a spus el „noi pe viitor vom reveni asupra lui”.

„Într-adevăr, consider că Republica Moldova trebuie să coopereze şi să aibă relaţii bune cu toţi, absolut… Inclusiv cu NATO. Am spus acest lucru şi astăzi: au fost implementate unele programe benefice pentru Republica Moldova, cum ar fi lichidarea stocurilor de pesticide şi altele. Aceasta însă nu înseamnă că prezenţa soldaţilor străini pe teritoriul Republicii Moldova, sau participarea soldaţilor noştri, a tineretului nostru, în locuri unde se trage şi unde sunt riscuri de războaie vor fi acceptate de mine”, a spus Dodon, citat de RFE-RL

De asemenea, Dodon a recunoscut cã a blocat participarea militarilor moldoveni la o misiune comunã cu NATO:

„Da, zilele acestea nu am semnat detaşarea unui contingent de la Ministerul Apărării la participarea unor misiuni. Pentru că întâi trebuie să ne clarificăm, trebuie să numim un ministru profesionist şi abia pe urmă să vedem cum procedăm mai departe. A venit o astfel de solicitare, ea este pe masa Preşedintelui, dar am cerut argumente suplimentare”, a spus preşedintele moldovean prorus, citat de RFE-RL.

Gottermoeller a subliniat că biroul de legătură este asemănător celor din alte ţări, ca Rusia şi Ucraina, şi că personalul este exclusiv civil, nu militar.

”El va consolida transparenţa a ceea ce NATO face împreună cu (Republica) Moldova”, a spus ea, catalogând întâlnirea cu Dodon drept ”discuţii pozitive intense”.

Alianţa, condusă de Statele Unite, a înţeles deplin dorinţa de neutralitate a Republicii Moldova şi respectă dreptul tuturor naţiunilor de a-şi decide singure aranjamentele în domeniul securităţii, a declarat ea.

Republica ”Moldova nu vrea să adere la NATO”, a notat Gottermoeller, însă a adăugat că neutralitatea nu înseamnă izolare, că cele două părţi au cooperat în trecut şi şi-a exprimat speranţa să facă la fel în viitor.

Republica Moldova, situată între Ucraina şi România, este împărţită cultural şi lingvistic est-vest, la fel ca Ucraina.

Un scurt război civil, în anii '90, s-a încheiat cu proclamarea independenţei de către regiunea separatsită rusofonă Transnistria, susţinută de Moscova, care a staţionat trupe în această regiune.

Întrebat ce părere are despre prezenţa continuă a militarilor ruşi în regiunea separatsită, Dodon a declarat că problema va fi rezolvată odată cu soluţionarea conflictului transnistrean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.