Preşedintele Igor Dodon a anunţat marţi după-amiază, într-un mesaj postat pe Facebook, că a elaborat un proiect legislativ de modificare a Constituţiei, tocmai pentru a mări atribuţiile instituţiei prezidenţiale din Republica Moldova. Rolul preşedintelui moldovean este în mare parte simbolic, dar acesta beneficiază de o serie de atribuţii limitate, care i-au permis lui Dodon inclusiv să blocheze participarea trupelor la un exerciţiu internaţional din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dodon susţine că alegerea directă a preşedintelui atrage după sine ”necesitatea instituirii unor mecanisme eficiente de echilibrare a puterilor în stat, asigurând în aşa fel coerenţa Constituţiei”.

Printre atribuţiile pe care preşedintele moldovean le cere se numără inclusiv extinderea ”temeiurilor de dizolvare a Parlamentului”.

Igor Dodon vrea să aibă puterea de a dizolva legislativul după consultarea partidelor politice sau atunci când parlamentarii nu implementează în termen de 12 luni voinţa poporului exprimată printr-un referendum consultativ.

”Suveranitatea naţională aparţine poporului, care o exercită în mod direct şi prin organele sale reprezentative, în formele stabilite de Constituţie. Or, efectele referendumului consultativ nu pot fi negate de către legislativ, care ar trebui să aibă obligaţia implementării lor”, susţine preşedintele moldovean, care dă în acest caz drept exemplu practica Curţii Constituţionale a României.

De asemenea, liderul moldovean vrea să aibă puterea de a dizolva legislativul atunci când cetăţenii moldoveni au respins demiterea preşedintelui moldovean prin referendum ori rezultatele referendumului nu au fost validate de către Curtea Constituţională.

Igor Dodon vrea să dizolve legislativul inclusiv prin referendum sau atunci când parlamentarii nu adoptă legea bugetului de stat în termen de două luni de la începutul exerciţiului financiar.

Preşedintele moldovean justifică fiecare temei de dizolvare a Parlamentului cu practici care există deja în alte ţări ale Uniunii Europene.

”Astăzi, Constituţia Republicii Moldova nu conţine prevederi exprese care ar permite poporului să sancţioneze Parlamentul pentru încălcarea obligaţiilor sale de a reprezenta şi realiza interesul acestui popor. O astfel de practică există în Estonia”, susţine Dodon într-un mesaj postat pe Facebook.

De asemenea, preşedintele moldovean susţine că va depune proiectul de revizuire a Constituţiei în Parlament şi ameninţă că va demara procedura de modificare a legii fundamentale în baza iniţiativei populare, dacă parlamentarii nu vor vota propunerea până la 24 martie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.