Dmitri Medvedev, fostul preşedinte rus şi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui în exerciţiu, Vladimir Putin, a avertizat, joi, NATO că, dacă Suedia şi Finlanda se alătură alianţei militare conduse de Statele Unite, atunci Rusia va trebui să îşi întărească apărarea în regiune, inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare. Astfel, Medvedev a precizat că ”nu se mai poate vorbi despre vreun statut de neproliferare pentru regiunea baltică” dacă cele două state aderă la alianţa militară, conform Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Finlanda, care împarte o graniţă de 1.300 de kilometri cu Rusia, şi Suedia iau în considerare aderarea la NATO. Finlanda va lua o decizie în  acest sens în următoarele câteva săptămâni, a declarat, miercuri, premierul Sanna Marin.

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus că, dacă Suedia şi Finlanda se alătură NATO, atunci Rusia va trebui să îşi consolideze forţele terestre, navale şi aeriene din Marea Baltică pentru a restabili echilibrul militar.

Medvedev a adus în discuţie în mod explicit ameninţarea nucleară, spunând că nu se mai poate vorbi despre o regiune baltică ”cu un statut de neproliferare nucleară” – unde Rusia are exclava Kaliningrad, cuprinsă între Polonia şi Lituania.

”Nu se mai poate vorbi despre vreun statut de neproliferare pentru Marea Baltică – echilibrul trebuie restabilit”, a spus Medvedev, care a fost preşedintele Rusiei în perioada 2008-2012.

”Până astăzi, Rusia nu a luat astfel de măsuri şi nu avea de gând să o facă”, a susţinut oficialul rus.

”Dacă mâna noastră este forţată bine... ţineţi cont că nu noi am propus acest lucru”, a adăugat el.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.