Ciocniri au izbucnit marţi în marja unei defilări sindicale de 1 Mai la Paris - unde s-au înregistrat distrugeri - între peste 1.000 de persoane care purtau cagule şi forţe de ordine, a constatat AFP, violenţe condamnate de către ministrul de Interne.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forţele de ordine au fost atinse se ”tiruri cu proiectile la nivelul boulevard de l’hôpital”, în arondismentul al XIII-lea, a confirmat pentru AFP Prefectura de Poliţie (PP).

În faţa a aproximartiv 1.200 de persoane care purtau cagule - numărate de PP, poliţia a utilizat gaze lacrimogene şi două tunuri cu apă.

Un restaurant McDonald a fost jefuit, geamuri au fost sparte, s-a aruncat cu dispozitive incendiare - manifestaţia a fost pătată de incidente pe traseu, ceea ce obligat coloana - care pormit cu peste o oră întârziere, către ora locală 15.40 (16.40, ora României) din Place de la Bastille către Place d'Italie - să se oprească frecvent.

Ministrul de Interne Gérard Collomb a condamnat ”cu fermitate” ”violenţele şi distrugerile” comise în marja defilării.

”Totul este pus în aplicare pentru ca să se înceteze aceste grave tulburări ale ordinii publice şi să fie prinşi autorii acestor acte incalificabile”, a scris ministrul pe Twitter.

În timp ce manifestanţii încercau să-şi continue defilarea, pompieri interveneau în apropierea restaurantului fast-food pentru a stinge un început de incendiu.

În fruntea coloanei, "black blocks" urlau ”Toată lumea detestă poliţia”, ”Paris, în picioare, trezeşte-te”, în spatele unor banderole pe care se puteau citi mesaje ca ”Sub Kway la plajă”, ”de această dată ne-am organizat”, ”primii traşi pe sfoară, primii ghilotinaţi”.

Pe traseul manifestaţiei, manifestanţi au atacat o concesiune auto situată pe boulevard de l'hôpital, dar şi refugii de autobuz şi un escavator, incendiat cu un cocteil Molotov.

O maşină şi un scuter au fost de asemenea incendiate.

În această atmosferă, manifestanţi veniţi la defilarea tradiională, au cerut ”să fie lăsaţi pompierii să treacă”.

”NU EXISTĂ ZI LIBERĂ ATUNCI CÂND EŞTI PREŞEDINTELE REPUBLICII”, SPUNE MACON ÎN AUSTRALIA

Pe de altă parte, Emmanuel Macron s-a apărat marţi de acuzaţii potrivit cărora se ”eschivează” de conflictele sociale din Franţa ducându-se în Australia de marţi şi până joi, apreciind că are ”alte lucruri de făcut” decât să comenteze actualitatea în acest 1 Mai marcat de numeroase mobilizări, relatează Reuters.

”Vizitele sunt programate cu mult timp înainte, iar eu mă ocup mai întâi, în permanenţă, de ceea ce se întâmplă la Paris şi oriunde altundeva”, a declarat preşedintele francez la sosirea în Australia.

Întrebat despre legitimitatea vizitei sale în contextul în care în Franţa au loc numeroase mobilizări marţi - contra politicii sale sociale -, el a răspuns că nu are ”temperamentul să se eschiveze de la orice-ar fi”.

”Ce vreţi să fac? Să rămân acasă şi să mă uit la televizor? Am altceva de făcut, continui să muncesc”, a replicat el.

Şeful statului a adăugat că ”nu există zi liberă atunci când eşti preşedintele Republicii”.

”Continui, peste tot, să dezvolt parteneriate strategice pentru Franţa, să lupt contra insecurităţilor (...), să ne dezvolt parteneriatele economice în vederea creării de locuri de muncă în ţara noastră. Asta este munca mea”.

”Reformele continuă să aibă loc în fiecare zi şi ele (vor continua) să o facă”, a adăugat el.

Emmanuel Macron îşi continuă turneul cu o vizită în Noua Caledonie, începând de joi şi până sâmbătă, unde urmează să discute cu forţe politice locale despre viitorul acestui teritoriu, cu şase luni înainte de referendumul de independenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.