Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat sâmbătă că este foarte îngrijorat de reticenţa Chinei de a discuta despre gestionarea crizei, avertizând că discuţiile sunt esenţiale pentru a evita un conflict, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Starea relaţiilor dintre Statele Unite şi China s-a deteriorat considerabil, cele două superputeri rămânând profund divizate pe o serie de probleme, de la suveranitatea Taiwanului la spionajul cibernetic şi disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud.

Luând cuvântul la conferinţa Shangri-La Dialogue, care atrage înalţi oficiali militari, diplomaţi şi producători de armament din întreaga lume, Lloyd Austin a declarat că liniile deschise de comunicare între oficialii americani şi chinezi din domeniul militar şi al apărării sunt esenţiale pentru a evita conflictele şi pentru a consolida stabilitatea în regiunea Asia-Pacific.

"Sunt foarte îngrijorat de reticenţa Chinei de a se angaja mai serios în dezvoltarea unor mecanisme mai bune de gestionare a crizelor între cele două armate ale noastre", a declarat Lloyd Austin.

"Cu cât vorbim mai mult, cu atât mai mult putem evita neînţelegerile şi judecăţile greşite care ar putea duce la crize sau conflicte", a mai spus el.

Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, a refuzat săptămâna aceasta invitaţia de a se întâlni cu omologul său american la conferinţa, care se desfăşoară în Singapore.

Li Shangfu urmează să îşi ţină discursul duminică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.