Preşedintele Joe Biden se va adresa joi seara Congresului şi poporului american în ceea ce ar putea fi cel mai important discurs al preşedinţiei sale, în condiţiile în care le cere alegătorilor să îi acorde la toamnă un al doilea mandat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI De ce preşedinţii americani ţin un discurs despre Starea Uniunii
CITEȘTE ȘI POLITICO: Ce vrea Europa de la discursul lui Biden despre Starea Uniunii

CNN prezintă câteva dintre lucrurile despre care este de aşteaptat ca preşedintele să le abordeze în discursul său:

Israel: Biden urmează să anunţe noi măsuri pentru a stabili un port în Gaza pentru ajutor umanitar, au declarat oficiali de rang înalt ai administraţiei. Portul va include un dig temporar, a declarat un al doilea oficial de rang înalt, care "va oferi capacitatea pentru sute de camioane suplimentare să aducă asistenţă în fiecare zi".

Imigraţie: Se aşteaptă ca remarcile sale privind securitatea frontierelor să fie o continuare a apelurilor sale repetate către republicani de a adopta măsuri de securitate la frontieră, au declarat oficiali de la Casa Albă. Preşedintele ia în considerare, de asemenea, o acţiune executivă.

Sănătate: Se aşteaptă ca preşedintele să evidenţieze iniţiativele sale de reducere a preţurilor la medicamente şi de extindere a accesului la asigurări de sănătate şi să propună extinderea eforturilor sale în domeniul sănătăţii, potrivit unei fişe informative a Casei Albe.

Economie: Biden va vorbi despre modul în care economia sa funcţionează pentru tineri şi o va pune în contrast cu politica Partidului Republican, a declarat un oficial de la Casa Albă, adăugând că preşedintele va sublinia, de asemenea, modul în care a încercat să anuleze datoriile pentru împrumuturile studenţilor. Biden va încerca, de asemenea, să îşi asume creditul pentru un boom economic post-pandemic, potrivit unor extrase împărtăşite cu CNN înainte de discurs.

Vârsta sa: În discurs, preşedintele intenţionează să îi dea o lovitură adversarului său prezumtiv pentru alegerile prezidenţiale, Donald Trump, recunoscând în acelaşi timp implicit vârsta sa, potrivit unor extrase.

Dreptul la avort: Extrase din discurs spun că Biden se va apleca asupra potenţei politice a problemei drepturilor reproductive şi va promiote să "restabilească Roe vs. Wade ca lege a ţării", dacă Congresul va adopta o astfel de legislaţie.

CE ESTE DE URMĂRIT

Potenţialii hărţuitori: Reprezentanta republicană Marjorie Taylor Greene nu a vrut să spună dacă îl va hărţui pe Biden şi în acest an în timpul discursului său despre starea Uniunii. Greene a declarat pentru CNN că va împărţi insigne pentru discurs în onoarea lui Laken Riley - o studentă la asistenţă medicală în vârstă de 22 de ani despre care autorităţile cred că a fost ucisă de un imigrant fără acte. Casa Albă a declarat că Biden este pregătit pentru orice scandalagiu.

CITEȘTE ȘI CNN: Biden îl va ataca pe Trump, recunoscându-şi în acelaşi timp propria vârstă, în discursul despre Starea Uniunii. Preşedintele este pregătit să fie întrerupt de huiduielile republicanilor scandalagii

Răspunsul republicanilor: După discursul lui Biden, senatoarea de Alabama Katie Britt va rosti răspunsul republican, în care îl va ataca pe Biden în ceea ce priveşte modul în care gestionează problema frontierei şi politica externă, potrivit unor extrase. În plus, într-o replică preventivă la discursul lui Biden, Donald Trump l-a criticat pe Biden cu privire la securitatea frontierei şi imigraţia ilegală. El a postat miercuri pe Truth Social că intenţionează să reacţioneze la discursul lui Biden în timp real.

CITEȘTE ȘI Joe Biden a primit sfaturi de la "preşedinţi" de la Hollywood înainte de discursul despre Starea Uniunii - VIDEO

Protocol: Discursul este programat să înceapă la ora locală 21.00 (vineri, ora 4.00, ora României). Membrii conducerii Senatului şi Camerei Deputaţilor îl vor escorta pe preşedinte în sală. În spatele preşedintelui se vor aşeza cei mai importanţi membri ai fiecărei camere a Congresului: preşedintele Senatului, vicepreşedinta Kamala Harris, şi preşedintele Camerei, Mike Johnson. Cabinetul preşedintelui, judecătorii Curţii Supreme, şefii Statului Major, foşti membri ai Congresului şi membri ai corpului diplomatic sunt aşezaţi în faţa legislatorilor.

Elemente inedite: S-ar putea ca o mulţime de congresmeni să poarte aceeaşi culoare. Grupul femeilor democrate a invitat toţi membrii să poarte alb pentru a exprima solidaritatea faţă de problema drepturilor reproductive.

Alţi congresmeni vor purta diverse tipuri de insigne în încercarea de a folosi această modalitate pentru a face o declaraţie politică.

CITEȘTE ȘI Cine sunt invitaţii la discursul preşedintelui Joe Biden despre Starea Uniunii 2024? Prim-ministrul Suediei se numără printre ei

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.