Jeremy Fleming, directorul Centrului Guvernamental de Comunicaţii (GCHQ), serviciul de spionaj din Marea Britanie, a avertizat China în privinţa riscurilor de a menţine o relaţie prea strânsă cu Rusia şi a spus că Beijingul nu are nimic de câştigat în ceea ce priveşte interesele pe termen lung din alianţa cu o ţară care ignoră ”regulile sensului de mers” al comunităţii internaţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul unui discurs susţinut în Australia, Fleming a spus că statul chinez nu are nimic de câştigat în ceea ce priveşte interesele pe termen lung din alianţa cu o ţară care ignoră ”regulile sensului de mers” al comunităţii internaţionale.

Potrivit oficialului britanic, Kremlinul vede China ca pe o piaţă pentru petrol şi gaze, precum şi ca pe o modalitate de a evita sancţiunile. În schimb, preşedintele Chinei, Xi Jinping, are o viziune mai nuanţată asupra relaţiei.

China nu a condamnat invazia rusă în Ucraina, iar directorul agenţiei de informaţii britanice a spus că ”fiind concentrat pe recucerirea Taiwanului”, liderul Xi nu ar dori să ia o decizie care i-ar putea limita acţiunile în viitor.

Potrivit lui Fleming, Beijingul profită de relaţia cu Rusia pentru a cumpăra hidrocarburi ruseşti la un preţ mai mic, în timp ce Moscova încearcă să evite sancţiunile impuse de SUA.

”Rusia înţelege că, pe termen lung, China va deveni din ce în ce mai puternică din punct de vedere militar şi economic. Există un conflict de interese, iar Rusia ar putea fi scoasă din ecuaţie”, a conchis el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.