Directorul FBI, James Comey, a declarat joi, în timpul audierii din Comisia pentru Supraveghere a Camerei Reprezentanţilor, că hackerul român Guccifer, pe numele real Marcel Lazăr Lehel, nu a spart niciodată serverul privat de e-mail al fostului secretar de stat, în ciuda unor afirmaţii făcute în acest sens, care au ridicat îngrijorări cu privire la securitatea improprie a informaţiilor confidenţiale din e-mailurile primite de Hillary Clinton, scrie The Washington Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comey a recunoscut că hackerul român a fost interogat de agenţii FBI în timpul investigaţiei cu privire la folosirea improprie de către fostul secretar de stat a unui server privat de e-mail. Însă, contrar cu relatările din media, Marcel Lazăr Lehel nu a reuşit să obţină acces la e-mailurile cu informaţii clasificate de pe serverul democratei Hillary Clinton.

”Puteţi să confirmaţi că Guccifer nu a avut niciodată acces la acest server”, a întrebat republicanul Blake Farenthold, în timpul audierilor din comisia Camerei Reprezentanţilor.

”Nu a avut acces. A recunoscut că a fost vorba de o minciună”, a răspuns directorul FBI.

Hackerul român Marcel Lazăr Lehel, cunoscut sub numele de Guccifer, a fost extrădat anul acesta în custodia autorităţilor americane pentru a fi judecat cu privire la mai multe infracţiuni cibernetice. Acesta a reuşit să spargă conturile unor politicieni precum Sidney Blumenthal - un confident îndelungat al fostului secretar de stat, Colin Powell, precum şi a mai multor membri din familia Bush.

După ce iniţial a pledat nevinovat, hackerul a susţinut într-un interviu că a obţinut acces la serverul privat de e-mail al lui Hillary Clinton. 

De asemenea, Guccifer a descris e-mailul fostului secretar de stat ca fiind ”o floare deschisă cu sute de foldere la îndemână”.

”Compromiterea severului lui Hillary Clinton a fost o operaţiune extrem de uşoară pentru mine, de fapt era o treabă uşoară pentru oricine ar fi încercat”, a declarat Marcel Lazăr Lehel.

Marţi, FBI a anunţat că nu recomandă formularea de acuzaţii penale împotriva fostului secretar de stat, în ceea ce priveşte folosirea unui server privat de e-mail în timpul mandatului.

Directorul FBI, James Comey, a declarat că Clinton a fost extrem de neglijentă, iar agenţii federali au descoperit peste 100 de e-mailuri cu informaţii confidenţiale, care au fost trimise de pe adresa ce nu era protejată împotriva atacurilor cibernetice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.