Directorul FBI, James Comey, a declarat joi, în timpul audierii din Comisia pentru Supraveghere a Camerei Reprezentanţilor, că hackerul român Guccifer, pe numele real Marcel Lazăr Lehel, nu a spart niciodată serverul privat de e-mail al fostului secretar de stat, în ciuda unor afirmaţii făcute în acest sens, care au ridicat îngrijorări cu privire la securitatea improprie a informaţiilor confidenţiale din e-mailurile primite de Hillary Clinton, scrie The Washington Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comey a recunoscut că hackerul român a fost interogat de agenţii FBI în timpul investigaţiei cu privire la folosirea improprie de către fostul secretar de stat a unui server privat de e-mail. Însă, contrar cu relatările din media, Marcel Lazăr Lehel nu a reuşit să obţină acces la e-mailurile cu informaţii clasificate de pe serverul democratei Hillary Clinton.

”Puteţi să confirmaţi că Guccifer nu a avut niciodată acces la acest server”, a întrebat republicanul Blake Farenthold, în timpul audierilor din comisia Camerei Reprezentanţilor.

”Nu a avut acces. A recunoscut că a fost vorba de o minciună”, a răspuns directorul FBI.

Hackerul român Marcel Lazăr Lehel, cunoscut sub numele de Guccifer, a fost extrădat anul acesta în custodia autorităţilor americane pentru a fi judecat cu privire la mai multe infracţiuni cibernetice. Acesta a reuşit să spargă conturile unor politicieni precum Sidney Blumenthal - un confident îndelungat al fostului secretar de stat, Colin Powell, precum şi a mai multor membri din familia Bush.

După ce iniţial a pledat nevinovat, hackerul a susţinut într-un interviu că a obţinut acces la serverul privat de e-mail al lui Hillary Clinton. 

De asemenea, Guccifer a descris e-mailul fostului secretar de stat ca fiind ”o floare deschisă cu sute de foldere la îndemână”.

”Compromiterea severului lui Hillary Clinton a fost o operaţiune extrem de uşoară pentru mine, de fapt era o treabă uşoară pentru oricine ar fi încercat”, a declarat Marcel Lazăr Lehel.

Marţi, FBI a anunţat că nu recomandă formularea de acuzaţii penale împotriva fostului secretar de stat, în ceea ce priveşte folosirea unui server privat de e-mail în timpul mandatului.

Directorul FBI, James Comey, a declarat că Clinton a fost extrem de neglijentă, iar agenţii federali au descoperit peste 100 de e-mailuri cu informaţii confidenţiale, care au fost trimise de pe adresa ce nu era protejată împotriva atacurilor cibernetice.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.