Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat, joi, că Iranul îndepărtează 27 de camere de supraveghere de la instalaţiile nucleare din ţară. Astfel, inspectorii AIEA nu vor putea urmări progresele Teheranului în privinţa îmbogăţirii uraniunului, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă convocată brusc la Viena, stând lângă o cameră de tipul celor instalate în Iran.

Grossi a denunţat acţiunea Iranului ca fiind ”o provocare serioasă” la adresa eforturilor IAEA. El a mai avertizat că, peste trei sau patru săptămâni, agenţia nucleară a ONU nu va mai putea menţine ”continuitatea informaţiilor” referitoare la programul Iranului.

”Ar fi o lovitură fatală” asupra negocierilor cu privire la acordului nuclear al Iranului cu puterile mondiale, a subliniat Grossi.

Iranul nu a recunoscut imediat că îndepărtează camerele, deşi a ameninţat miercuri că va face mai multe schimbări, în contextul unei crize de ani de zile care ameninţă să se extindă prin alte atacuri în Orientul Mijlociu.

Şeful AIEA a adăugat că vor rămâne ”în jur de 40 de camere” în Iran. Printre instalaţiile nucleare de unde vor fi îndepărtate camerele de supraveghere se numără centrala nucleară subterană de Natanz, precum şi centrala din Isfahan, a mai menţionat el.

”Ne aflăm într-o situaţie foarte tensionată, cu negocierile (asupra acordului nuclear) la un nivel scăzut. Acum se adaugă acest lucru; după cum puteţi vedea, nu este unul foarte plăcut”, a conchis el.

Miercuri, Iranul a anunţat că a oprit două camere pe care AIEA le foloseşte pentru a monitoriza activitatea centralei nucelare Natanz. Grossi a recunoscut acest lucru, spunând că printre dispozitivele în curs de îndepărtare se numără şi monitorul de îmbogăţire online (Online Enrichment Monitor) şi debitmetrul, care urmăresc îmbogăţirea gazului de uraniu prin conducte la instalaţiile de îmbogăţire.

Decizia Iranului vine în momentul în care Consiliului guvernatorilor al AIEA a blamat Teheranul pentru ceea ce agenţia numeşte eşecul Republicii Islamice de a furniza ”informaţii credibile” cu privire la materialul nuclear artificial găsit în trei locuri nedeclarate din ţară.

AIEA a anunţat, joi, că Grossi le-a spus membrilor că Iranul a informat agenţia că intenţionează să instaleze două noi cascade de centrifuge de tip IR-6 la Natanz pentru îmbogăţirea uraniului..

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.