Diplomaţii Naţiunilor Unite au susţinut miercuri după-amiază că fostul premier portughez Antonio Guterres este favorit să devină noul secretar general, după ce niciuna dintre cele şase puteri cu drept de veto din cadrul Consiliului de Securitate al ONU nu a votat împotriva acestuia, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele 15 state din Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite s-au exprimat prin vot secret - cu opţiunile de ”încurajare”, ”descurajare” sau ”abţinere” -cu privire la cei zece candidaţi pentru poziţia de secretar general al ONU.

”Astăzi, după un al şaselea vot avem cu siguranţă un favorit, iar numele său este Antonio Guterres”, a declarat ambasadorul rus pe lângă Naţiunile Unite, Vitali Churkin.

Însă, Guterres are nevoie să primească recomandarea celor 193 de state membre ale Adunării Generale pentru a câştiga poziţia de Secretar General al ONU. Consiliul de Securitate urmează să adopte în particular o rezoluţie în această privinţă.

Această rezoluţie are nevoie de cel puţin şase voturi ”în favoare”, iar niciun stat cu drept de veto nu ar trebui să se opună numirii lui Antonio Guterres.

Antonio Manuel de Oliveira Guterres este un politician socialist, care a condus executivul socialist în perioada 1995-2002. Ulterior, Guterres a servit timp de un deceniu în poziţia de Înalt Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.