Viceministrul de Externe al Poloniei, Konrad Szymanski, a declarat joi după-amiază că britanicii ar trebui să-şi plătească contribuţiile la bugetul european până la finalul actualei perioade bugetare din 2020, chiar dacă Marea Britanie va ieşi în 2019 din Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cred că liderii europeni ar trebui să-şi apere poziţia în ceea ce priveşte actualul cadru bugetar, iar contribuţiile britanicilor ar trebui să fie păstrate”, a declarat Szymanski.

Declaraţiile viceministrului polonez de Externe au loc la doar o zi după întâlnirea cu principalul negociator al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, precum şi cu preşedintele echipei interne a UE pentru Brexit, Didier Seeuws. Cei doi organizează întâlniri cu liderii celor 27 de state ale UE pentru a pregăti o poziţie unitară înainte de lansarea negocierilor privind ieşirea Marii Britanii.

Negocierile ar urma să înceapă în prima parte a anului viitor, însă abia după ce britanicii invocă articolul 50 al Tratatului de la Lisabona pentru a declanşa procedura de Brexit.

Aceste întâlniri au ca scop realizarea unui ghid şi stabilirea unui mandat de legitimitate pentru negociatorii europeni, care vor participa la discuţiile cu Londra.

De asemenea, viceministrul polonez a precizat că sunt anumite principii care ar trebui să fie urmărite de negociatorii europeni.

”Vrem libertatea de mişcare a oamenilor, respectarea drepturilor muncitorilor care sunt deja pe teritoriul britanic, menţinerea contribuţiilor bugetare britanice pe perioada de tranziţie”, a declarat Szymanski.

Premierul Theresa May a susţinut că va invoca articolul 50 până la finele lunii martie 2017.

După invocarea articolului 50, executivele europene vor avea la dispoziţie treu luni pentru a stabili un ghid şi un mandat pentru negocierile tehnice. Asta înseamnă că adevăratele negocieri ar urma să înceapă până în iunie 2017.

Negocierile ar putea să dureze mai bine de un an, tocmai pentru că este nevoie de timp pentru completarea procesului în rândul instituţiilor UE, inclusiv la nivelul Parlamentului European.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.