Diplomaţi străini au fost evacuaţi luni din Coreea de Nord, după săptămâni de carantină strictă impusă de Phenian, din cauza noului coronavirus, măsuri care au determinat Franţa să-şi închidă temporar reprezentanţa diplomatică în această ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coreea de Nord, care nu a anunţat niciun caz de contaminare pe teritoriul său, a adoptat măsuri drastice pentru a opri răspândirea virusului, închizându-şi frontierele şi izolând mii de persoane.

Autorităţile au supus, de asemenea, de la sfârşitul lui ianuarie, sute de cetăţeni străini - inclusiv diplomaţi presenţi la Phenian - unui regim draconic de carantină la domiciliu.

Virusul a apărut în China contnentală şi s-a răspândit în Coreea de Sud, cei doi vecini ai Nordului.

60 DE PERSOANE EVACUATE

Diplomaţi au părăsit luni Coreea de Nord, potrivit unor informaţii de presă cu privire la un zbor de evacuare a unor cetăţeni străini de la Phenian către Vladivostok, în Extremul Orient rus.

Un avion aparţinând companiei Air Koryo a plecat de la Phenian luni, la ora locală 0.49 (duminică, 17.49, ora României) la Vladivostok, potrivit site-ului aeroportului rus. Potrivit unor informaţii de presă, aproximativ 60 de persoane au fost evacuate cu acest zbor.

Diplomaţi germani şi francezi fac parte dintre persoanele evacuate.

”Trist să fim nevoiţi să spunem adio în această (luni) dimineaţa colegilor de la Ambasada germană şi de la Biroul francez (de Cooperare) din Coreea de Nord, care a fost închis temporar”, a scris pe Twitter ambasadorul britanic la Phenian Colin Crooks.

El a precizat că Amabasada Marii Britanii rămâne deschisă, fără să precizeze motivul plecării şi fără să evoce noul coronavirus.

Luând act de ”măsurile drastice de izolare” din Coreea de Nord, Franţa a anunţat joi ”închiderea temporară” a Biroului său de Cooperare la Phenian, unde nu deţine o ambasadă, apreciind că funcţionarea sa era ”grav afectată”.

Franţa nu întreţine relaţii diplomatice oficiale cu Coreea de Nord, însă are un birou cu scopul de a favoriza schimburile.

SISTEM MEDICAL DEFECTUOS

Restricţiile impuse de Phenian au fost relaxate abia săptămâna trecută, la mai bine de o lună după implementarea lor.

”Nu am fost niciodată atât de fericit să mă aflu în Piaţa Kim Il Sung”, anunţa atunci ambasadorul suedez Joachim Bergström, care a postat pe Twitter o imagine în care apare în centrul capitalei.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a avertizat în februarie împotriva ”consecinţelor grave” ale unei eventuale răspândiri a noului coronavirus în ţara sa, care şi-a suspendat legăturile aeriene şi feroviare cu exteriorul şi a interzis venirea turiştilor străini.

Vizată de multiple sancţiuni internaţionale din cauza programelor sale nuclear şi balitic, Coreea de Nord are un sistem medical notoriu de defectuos, iar numeroşi experţi cred că prevenţia este pentru Phenian singurul mijloc de a evita o gravă criză saitară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.