Camera inferioară a Parlamentului polonez (Dieta) a adoptat o lege care liberalizează accesul la ”pilula de a doua zi”, a cărei utilizare a fost limitată de către precedentul Guvern populist conservator în 2017, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea, care urmează să fie dezbătută în Senat şi care este necesar să fie promulgată de către preşedintele conservator Andrzej Duda pentru a intra în vigoare, a fost adoptată cu 224 de voturi la 196 şi autorizează folosirea acestei pilule începând de la vârsta de 15 ani, fără reţetă.

În 2017, precedentul Guvern a limitat accesul la pilula de a doua zi, care era disponibilă numai pe reţetă.

Liberalizarea accesului la această pilulă face parte din programul de guvernare al coaliţiei proguvernamentale care a format noul Guvern la 13 decembrie.

Poziţia şefului statului polonez, un aliat al opoziţiei populiste conservatoare, faţă de noua lege rămâne incertă.

Consilieri prezidenţiali evocă rezerve ale acestuia faţă de vârsta accesului la pilula de a doua zi, pe care o consideră prea mică.

Polonia - o ţară cu o puternică tradiţie catolică - dispune în continuare de una dintre cele mai restrictive legi a avortului din Uniunea Europeană (UE).

Întreruperea voită a sarcinii este autorizată doar în caz de viol sau incest sau atunci când viaţa mamei este în pericol.

În 2020, Curtea Constituţională s-a aliniat poziţiei precedentului Guvern şi a declarat întreruperea sarcinii din cauza unor malformaţii ale fătului drept ”neconstituţională”.

Platforma Civică, membră a actualei majorităţi proeuropene, a depus recent un proiect de lege care liberalizează avortul până în a 12-a săptămână a sarcinii, însă adoptarea textului este incertă, având în vedere rezervele celorlalţi membri ai coaliţiei.

În 2022 au avut loc numai 161 de avorturi legale, faţă de 2.000 înainte de înăsprirea legii, în 2020.

Potrivit unor organizaţii feministe, 100.000 de femei îşi întrerup anual sarcina recurgând la pilule de avort, interzise în Polonia, sau în străinătate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.