Dicţionarul oficial al limbii suedeze a fost finalizat - după 140 de ani de muncă -, iar primul volum a fost trimis la tipografie săptămâna trecută, anunţă editura care-l tipăreşte, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dicţionarul Academiei Suedeze (SAOB) - conceput de Academia Suedeză, care decernează prestigioasele premii Nobel ale Literaturii - are 311 pagini, repartizate în 39 de volume.

Această muncă de lungă durată a început în 1883, declară AFP Christian Mattson, care conduce echipa însărcinată cu redactarea dicţionarului.

”Acum am terminat. De-a lungul anilor, 137 de persoane au fost angate cu normă întreagă să muncească la asta”, declară el.

Odată cu finalizarea dicţionarului, echipa a făcut un pas important, dar mai are încă de muncit - volumele care includ cuvinte care încep cu ”a” şi până la ”r” sunt, în prezent, atât de vechi, încât este necesar să fie revizuite.

Cuvântul ”alergie”, de exemplu, a intrat în limba suedeză în anii 1920, dar nu apare în volumul literei ”a”, care a fost publicat în 1893, declară Christian Mattson.

Alte expresii, ca ”păpuşa Barbie”, ”aplicaţie” şi ”computer” fac parte dintre cele 10.000 de expresii noi care urmează să fie adăugate în dicţionar - în următorii şapte ani.

SAOB este o lucrare de referinţă a limbii suedeze din 1521.

El este accesibil online şi a fost tipărit în doar 200 de exemplare, folosite în majoritatea lor de către cercetători şi lingvişti.

Academia publică şi un dicţionar al limbii curente.

Academia Suedeză, înfiinţată de către regele Gustav al III-lea în 1786 după modelul Academiei Franceze, are scopul de a promova limba şi literatura suedeze şi de a acţiona în vederea ”purităţii, vigorii şi măreţiei” acestei limbi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.