Deputaţii ruşi au ratificat joi un acord care prevede extinderea instalaţiilor portuare militare ruse la Tartus, în nord-vestul Siriei, care urmează să devină o bază navală rusă permanentă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest acord - semnat la Damasc pe 18 ianuarie de către Rusia şi Siria şi care urmează să fie ratificat săptămâna viitoare de către senatorii ruşi - marchează voinţa Moscovei de a menţine pe termen lung o prezenţă militară în Siria, în pofida anunţării recente a unei retragerii parţiale.

Guvernul sirian şi-a ”dat acordul Federaţiei Rusiei atât în vederea extinderii instalaţiilor sale portuare, cât şi modernizării infrastructurilor” portului Tartus.

El a reglementat astfel intrarea navelor militare ruse în marea teritorială, în apele şi porturile siriene.

Până la 11 nave pot fi amarate simultan în această bază portuară, potrivit acordului.

Acordul a fost încheiat pe o durată de 49 de ani, urmată de o prelungire automată din 25 în 25 de ani, mai puţin cazul unui dezacord între părţi.

Lansată pe 30 eptembrie 2015, intervenţia militară rusă în Siria, în susţinerea forţelor preşedintelui Bashar al-Assad, a schimbat situaţia războiului, permiţând forţelor guvernamentale să recucerească de la Statul Islamic cetatea antică Palmira şi să-i dea afară pe rebeli din bastionul lor de la Alep.

Preşedintele Vladimir Putin a ordonat la începutul lui decembrie retragerea unei ”părţi semnificative” a contingentului militar rus din Siria, la câteva zile după ce Moscova a anunţat ”eliberarea totală” a acestei ţări de gruparea Statul Islamic (SI).

El a precizat totodată că baza aeriană rusă de la Hmeimim, în Siria, şi baza navală de la Tartus vor rămâne operaţionale.

”Rusia va putea să utilizeze în mod gratuit infrastructurile portului Tartus, inclusiv posturi de amaraj la chei şi depozite”, a subliniat un viceministru rus al Apărării, Nikolai Pankov, care a prezentat documentul în faţa deputaţilor, înainte de vot.

Acest acord îi va permite Rusiei să extindă teritorul bazei la Tartus până la 24 de hectare, a precizat el.

În octombrie 2016, armata rusă şi-a anunţat deja intenţia de a-şi transforma instalaţiile portuare de la Tartus în ”bază navală rusă permanentă”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.