Deputaţii britanici i-au interzis fostului premier britanic Boris Johnson accesul în Parlament şi au validat un raport copleşitor care conchide că acesta a minţit Legislativul în scandalul ”partygate” - compromiţându-i viitorul politic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ziua în care Boris Johnson a împlinit vârsta de 59 de ani, aleşii din Camera Comunelor au adoptat, luni seara, concluziile Comisiei parlamentare a Privelgiilor şi Sancţiunilor recomandate împotriva fostului şef de Guvern.

Raportul a fost adoptat cu o largă majoritate - de 354 de voturi la şapte - de către Camera Comunelor, care are în total 650 de aleşi.

Însă mulţi deputaţi s-au abţinut - inclusiv premierul Rishi Sunak.

Lui Boris Johnson, care a fost obligat să demisioneze de la Downing Street vara trecută, în urma unei serii de scandaluri, i s-a retras cardul de acces în sediul Parlamentului, de care dispun de obicei foştii remieri britanici.

Autorii raportului - de 106 pagini - publicat jpi au recomandat suspendarea acestuia pe o perioadă de 90 de zile în Parlament, care ar fi antrenat alegeri anticipate în circumscripţia pe care o reprezenta -, însă fostul lider conservator a demisionat din mandatul de deputat după ce a primit concluziile raportului.

SUNAK, ACUZAT DE SLĂBICIUNE

Această consultare a deputaţilor are foarte puţin inmpact concret, însă reprezintă o umilire publică a charismaticului şi controversatului conservator.

El a catalogat raportul drept o ”vânătoare de vrăjitoare” şi un ”asasinat politic”.

În acest raport, care a reaprins disensiuni în carul majorităţii conservatoare, Comisia a conchis că fostul şef de Guvern a ”indus Camera (Comunelor) în eroare într-o problemă de cea mai mare însemnătate pentru cameră şi pentru public” şi  că a făcut acest lucru ”de mai multe ori”.

Presa britanică scrie că fostul premier le-a cerut susţinătorilor săi să se abţină de la vot şi să nu se opună raportului.

Deputaţi conservatori şi din opoziţie s-au succedat luni seara - timp de peste cinci ore - în camera Comunelor, pentru a-şi prezenta opinia despre raport, dar şi despre fostul lider şi despre ”partygate” - petreceri cu alcool în timpul carantinei împotriva covid-19.

Ministrul Relaţiei cu Parlamentul Penny Mordaunt a declarat de la începutul şedinţei că va vota în favoarea raportului, însă fără să dea un consemn de vot.

”Toţi membrii trebuie să-şi facă propria opinie, iar ceilalţi trebuie să-i lase în pace în această privinţă”, a declarat ea.

Prtemierul Rishi Sunak - a cărui rivalitate cu Boris Johnson se afişează mai mult ca niciodată la lumina zilei - nu s-a prezentat la dezbateri, motivând că nu vrea să influenţeze votul, însă din cauza acestui lucru a fost acuzat de ”slăbiciune” de către laburişti.

Fostul premier conservator Theresa May i-a îndemnat pe toţi deputaţii să se pronunţe în favoarea concluziilor raportului, pentru a ”contribui la restaurarea încrederii în democraţia noastră parlamentară”.

Boris Johnson ”a fugit de obligaţia de a da socoteală pentru minciunile sale (...). Nu are scuze, nu acceptă o uncie de responsabilitate”, a denunţat laburista Angela Eagle.

Unul dintre aliaţii apropiaţi ai lui Boris Johnson, Jacob Rees-Mogg, consideră că această Comisie a ”încercat în mod deliberat să adopte interpretarea cea mai defavorabilă (...) a activităţilor domnului Johnson”.

69% DINTRE BRITANICI CRED CĂ BOJO A MINŢIT

Fostul lider conservator - care urmează să fie în curând tatăl unui al optulea copil - rămâne popular în Partidul Conservator, din cauză că a reuşit să realizeze Brexitul.

În 2019, el a ajuns la putere în urma unei largi victorii electorale.

Însă, potrivit unui sondaj, 69% dintre britanici - şi 51% dintre alegătorii conservatori - cred că el a minţit pur şi simplu Parlamentul.

Boris Johnson, un fost jurnalist, şi-a găsit deja o nouă activitate. El a fost angajat ca editorialist de către tabloidul conservator Daily Mail.

Duminică, o nouă înregistrare video publicată de ziarul The Mirror arată membri ai Partidului Conservator dansând în timpul unei petreceri, în timpul pandemiei covid-19, spre dispreţul regulilor distanţării sociale, care a stârnit condamnări aprige.

Această nouă peripeţie ”partygate” are loc la momentul în care asupra Guvernului conservator se exercită mai mult ca niciodată presiuni să lupte împotriva inflaţiei şi unor dobânzi care ”incendiază” creditele imobiliare.

Partidul Conservator, care se află de 13 ani la putere, se află la cel mai scăzut nivel în sondaje faţă de Partidul Laburist şi urmează să intre pe o poziţie proastă în patru alegeri parţiale prevăzute în următoarele luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.