Doi deputaţi senegalezi din opoziţie au fost condamnaţi luni la şase luni de închisoare pentru că au atacat fizic o colegă în parlament.Într-un caz care a stârnit o dezbatere angoasantă despre democraţia din Senegal, deputata pro-guvernamentală Amy Ndiaye a fost pălmuită şi apoi lovită cu piciorul în burtă în timpul unei sesiuni haotice în Adunarea Naţională, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputaţii Mamadou Niang şi Massata Samb au fost condamnaţi fiecare la câte şase luni de închisoare după un proces care a început la 19 decembrie. De asemenea, fiecare dintre ei a fost amendat cu 100 000 de franci CFA (150 de dolari) şi a fost obligat să plătească cinci milioane de franci CFA drept daune.

Procurorii ceruseră pedepse de doi ani.Confruntarea a avut loc la 1 decembrie, în timpul unui vot de rutină privind bugetul ministerului justiţiei, şi a fost declanşată de remarcile făcute de Ndiaye despre Serigne Moustapha Sy, un influent lider musulman care susţine opoziţia, dar care nu este deputat. După ce s-a restabilit ordinea, Ndiaye a leşinat şi a primit îngrijiri medicale la spital - avocatul ei, Baboucar Cisse, a declarat că era însărcinată şi că existau temeri că ar putea pierde copilul.

De atunci, ea a părăsit spitalul, dar "rămâne într-o situaţie extrem de dificilă", a declarat Cisse. Incidentul a declanşat o dezbatere aprinsă despre discursul parlamentar şi atacurile asupra femeilor. Acesta a coincis în special cu o campanie de sensibilizare împotriva violenţei domestice. Senegalul este privit pe scară largă ca un far de stabilitate şi democraţie în Africa de Vest - o regiune cunoscută pentru lovituri de stat şi dictaturi.

Alegerile legislative din iulie au dus la o situaţie de egalitate virtuală, ceea ce a obligat partidul preşedintelui Macky Sall să formeze o coaliţie pentru a rămâne la putere. Sall a fost ales pentru un mandat de şapte ani în 2012 şi reales pentru un mandat de cinci ani în 2019. El nu şi-a dezvăluit planurile pentru următorul scrutin prezidenţial, care va avea loc în 2024 Niang şi Samb, care au fost arestaţi pe 15 decembrie, nu au fost prezenţi în instanţă. "Ei vor rămâne în închisoare în aşteptarea recursului", a declarat pentru AFP unul dintre avocaţii lor, Abdy Nar Ndiaye.

Ei au negat că l-au lovit pe legislator, în ciuda dovezilor video care demonstrează contrariul. Avocaţii lor au susţinut că cei doi erau imuni la urmărirea penală, dat fiind statutul lor de legislatori, dar acest lucru a fost respins de instanţă..

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.