Reprezentanţii Departamentului de Securitate Internă au anunţat duminică dimineaţa că au de gând să respecte deciziile judecătoreşti, care blochează deportarea unor refugiaţi sau pasageri vizaţi de ordinul executiv al preşedintelui Donald Trump, ce suspendă temporar programele de relocare a refugiaţilor şi interzice temporar intrarea în ţară a cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane, inclusiv Iran, Irak şi Siria, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aceşti indivizi au trecut prin screening-uri suplimentare de securitate şi sunt în acest moment procesaţi pentru a intra în Statele Unite. Această decizie este în acord cu legile imigraţiei şi cu deciziile judecătoreşti”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Securitate Internă.

Un judecător federal a decis să blocheze deportarea refugiaţilor şi a pasagerilor reţinuţi pe aeroporturi ca urmare a ordinului executiv semnat de preşedintele Donald Trump. Decizia a fost luată într-o instanţă din Brooklyn, însă nu a fost singura hotărâre anunţată de magistraţii federali din SUA.

Magistrata Ann M. Donnelly a ordonat oprirea imediată a operaţiunilor de deportare a refugiaţilor şi a altor pasageri care deţin vize valide, sau chiar vize de rezidenţă permanentă în Statele Unite.

Decizia îi implică pe refugiaţii şi pe cetăţenii din cele şapte ţări predominant musulmane, care sunt deja în tranzit pe aeroporturile americane şi au fost reţinuţi în mod ilegal de către autorităţile aeroportuare.

Preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care suspendă temporar, pentru cel puţin 120 de zile, programele de relocare a refugiaţilor şi blochează temporar, pentru cel puţin 90 de zile, intrarea în Statele Unite a cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane, precum Iran, Irak, Libia, Siria, Somalia, Sudan şi Yemen.

Într-un caz separat, un judecător federal din Virginia a decis în favoarea a trei cetăţeni care deţin viză permanentă de rezidenţă şi a altor 60 de pasageri reţinuţi pe aeroportul internaţional Dulles.

Magistratul Leonie Brinkema a emis o interdicţie care împiedică autorităţile americane pentru cel puţin o săptămână din deportarea pasagerilor reţinuţi pe aeroportul Dulles, situat în apropiere de Washington DC.

De asemenea, judecătorul federal a cerut ca avocaţii să aibă acces la persoanele reţinute în mod ilegal pe aeroportul din Virginia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.