Departamentul american al Justiţie a anunţat miercuri că deschide o anchetă împotriva Poliţiei din Minneapolis, la o zi după ce un juriu l-a găsit vinovat pe poliţistul alb Derek Chauvin de uciderea afroamericanului George Floyd, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Departamentul Justiţiei a deschis o anchetă cu scopul de a stabili dacă Poliţia din Minneapolis urmează un model sau practici de menţinere a ordinii neconstituţionale sau ilegale”, a anunţat secretarul Justiţiei Merrick Garland.

Este vorba despre o nouă anchetă, distinctă de cea în curs cu privire la moartea lui George Floyd.

Ea vizează să stabilească dacă Poliţia din Minneapolis foloseşte în mod sistematic forţa excesivă, inclusiv la manifestaţii legale, a precizat el.

Ancheta vizează de asemenea eventuale discriminări sau rele tratamente la care poliţia ar putea supune persoane cu tulburări de comportament, a declarat Merrick Garland.

În cazul în care se dovedeşte existenţa unor asfel de ptractici, Guvernul ar putea declanşa o procedură judiciară prin care să oblige oraşul să întreprindă reforme importante în cadrul poliţiei.

”Departamentul Justiţiei va acţiona în mod hotărât în această căutare a dreptăţii” la Minneapolis, subliniază Merrick Garland.

În timpul preşedinţiei lui Barack Obama, autorităţile au lansat anchete răsunătoare împotriva unor oraşe americane în care poliţişti erau acuzaţi de rasism sau de abuz de putere, şi anume la Baltimore, Chicago sau San Francisco.

Donald Trump s-a opus acestui tip de investigaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.