Armatele Coreei de Sud şi Statelor Unite au organizat o demonstraţie de forţă, marţi, când 20 de avioane de luptă au zburat în largul coastei de est a Coreei de Sud, pe fondul avertizărilor secretarului de stat adjunct al SUA Wendy Sherman cu privire la un răspuns ”rapid şi puternic” la un potenţial test nuclear efectuat de Coreea de Nord, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şefii Statului Major Interarme sud-coreean au declarat că demonstraţia aeriană a implicat 16 avioane sud-coreene – inclusiv avioane militare de asalt de tip F-35A – şi patru avioane de luptă americane de tip F-16 şi a avut ca scop demonstrarea capacităţii Seulului şi Washingtonului de a răspunde rapid provocărilor nord-coreene.

Demonstraţia de forţă a avut loc la o zi după ce aliaţii au lansat opt rachete de tip sol-sol în largul coastei de est a Coreei de Sud, ca răspuns la testul cu rachete balistice cu rază scurtă de acţiune efectuat de Phenian duminică.

Coreea de Nord ar putea să îşi intensifice testele, deoarece oficialii americani şi sud-coreeni spun că ţara este aproape pregătită să efectueze o nouă detonare la baza sa de testare nucleară din oraşul Punggye-ri, din nord-estul ţării.

Ultimul şi al şaptelea test al Phenianului a fost în septembrie 2017, când a susţinut că a detonat o bombă termonucleară proiectată pentru rachetele sale balistice intercontinentale.

Secretarul de stat adjunct al SUA Wendy Sherman a avertizat, cu prilejul călătoriei sale la Seul, cu privire la un răspuns ”rapid şi puternic” în cazul în care Coreea de Nord va efectua un alt test nuclear.

”Orice test nuclear ar încălca complet rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU. Ar exista un răspuns rapid şi puternic la un astfel de test”, a spus Sherman, în urma unei întâlniri cu viceministrul de Externe al Coreei de Sud, Cho Hyun-dong.

”Continuăm să îndemnăm Phenianul să înceteze activităţile sale destabilizatoare şi provocatoare şi să aleagă calea diplomaţiei”, a subliniat ea.

Sherman şi Cho plănuiesc o întâlnire trilaterală cu viceministrul japonez de Externe Mori Takeo, miercuri, în legătură cu problema nucleară nord-coreeană.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.