Democraţii americani erau euforici miercuri, după ce au revendicat o victorie într-un scrutin legslativ parţial într-un fief republican - un semn, în opinia lor, al dezamăgirii alegătorilor lui Donald Trump faţă de preşedinţia acestuia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezultatul oficial nu a fost proclamat în a 18-a circumscripţie din Pennsylvania, o regiune industrială care l-a plebiscitat pe Donald Trump în 2016.

Însă democratul Conor Lamb, în vârstă de treizeci de ani, a revendicat victoria în baza unui avans de 0,2 puncte procentuale în faţa republicanului Rick Saccone, fără să aştepte numărarea celor câteva mii de voturi exprimate prin corespondenţă.

Scrutinul a fost influenţat de numeroşi factori, iar prezenţa la urne a fost relativ mare.

Candidatul republican, liderul american şi instanţele democrate naţionale cu făcut din aceste alegeri un adevărat referendum cu privire la Donald Trump, a cărui preşedinţie continuă să fie zguduită de numeroase demiteri şi demisii, dar care a luat şi decizii economice menite să ajute industriaşii în metalurgie, în declin, care reprezentau odinioară bogăţia acestui colţ al ”Rust Belt”, la sud de Pittsburgh.

”Odată cu apropierea alegerilor de la jumătatea mandatului, dinamica în favoarea candidaţilor democraţi este de netăgăduit”, a proclamat preşedintele Partidului Democrat Tom Perez.

”Nimic nu-i va opri pe democraţi. Pennsylvania este doar începutul”, a apreciat el.

La 6 noiembrie, cele 436 de mandate din Camera Reprezentanţilor vor fi înnoite pe o perioadă de doi ani, iar 35 din cele 100 de mandate din Senat pe şase ani.

Cele două Camere ale Congresului se află în prezent pe mâna republicanilor. Însă partidul preşedintelui se teme de o derută de amploare, ca cea cu care s-a confruntat Barack Obama în 2010.

”Ceea ce auziţi voi este zgomotul unui val albsatru iminent”, a declarat Bradley Beychok, preşedintele organizaţei pro-democrate American Bridge.

”Rezultatele din Pennsylvania anunţă o catastrofă pentru republicani în noiembrie. Dacă nu reuşesc să câştige în acest vechi fief republican, nicio circumscripţie nu este sigură”, a apreciat el.

”SEMNAL DE ALARMĂ”

Democraţii vor să creadă că instabilitatea permanentă a Casei Albe şi personalitatea preşedintelui i-au pus pe fugă pe alegători.

În ultimele zile, colaboratori apropiaţi ai lui Donald Trump au demisionat sau au fost daţi afară, fără a-l pune la socoteală pe şeful diplomaţiei Rex Tillerson, destituit marţi.

Însă democraţii nu pot să reproducă la scala întregii ţări reţeta aplicată local în Pennsylvania.

Spre deosebire de cea mai mare parte a colegilor săi, care se exprimă extrem de dur cu privire la miliardar, Conor Lamb s-a abţinut să facă vreun comentariu jignitor.

Preşedintele ”este popular aici”, a declarat el miercuri la CNN. ”Dar când facem campanie în viaţa reală aceste disensiuni se estompează. Eu cunosc oameni care au votat cu preşedintele şi cu mine”.

El este un democrat ”conservator”, care se opune unei consolidări a legilor cu privire la armele de foc, care se opune personal avortului şi este în favoarea taxelor vamale impuse oţelului şi aluminiului anunţate de Donald Trump.

El seamănă din acest punct de vede cu locuitorii din circumscripţia sa, dintre care mulţi provin din clasa muncitoare. Este un aliat al sindicatelor locale, ataşat luptelor economice şi sociale istorice ale taberei democrate - cu privire la sănătate, locuri de muncă şi salarii -, însă nu se aliniază ortodoxiei culturale democrate.

El a refuzat să-i jure credinţă conducătoarei democrate Nancy Pelosi, o aleasă ultraprogresistă de la San Francisco, urâtă de republicani.

”Atât timp cât democraţii continuă să susţină candidaţi care reprezintă în mod exact alegătorii, avem o şansă reală să câştigăm şi să păstrăm circumscripţii moderate în toată ţara”, a pledat Kurt Schrader, liderul parlamentarilor democraţi moderaţi, care se numesc din anii '90 "Blue Dogs".

Asupra acestui punct a apăsat preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor Paul Ryan. El argumentează că, oriunde altundeva, în alegerilor primare democrate vor apărea candidaţi mult mai de stânga decât Conor Lamb, care a fost desemnat, fără să treacă prin alegeri primare.

Paul Ryan l-a ironizat miercuri pe învingătorul din Pennsylvania, pe care l-a catalogat un candidat ”conservator pro-viaţă, pro-arme şi anti-Nancy Pelosi”.

Însă, într-o reuniune a grupului cu uşile închise, el a prezentat rezultatul drept un ”semnal de alarmă” pentru partidul său, potrivit unei persoane prezente în sală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.