Un expert pe probleme de securitate şi servicii secrete a precizat, pentru Business Insider, că deconspirarea datelor de identificare a zeci de mii de membri ai ISIS va avea un "impact major" asupra propagandei grupării teroriste, putând să conducă la pierderea încrederii jihadiştilor şi îndepărtarea celor care şi-ar fi dorit să se alăture acestei organizaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Datele de identificare a 22.000 de mii de susţinători ai Statului Islamic din peste 50 de ţări au ajuns la un jurnalist britanic de la Sky News, după ce un fost jihadist dezamăgit de gruparea teroristă a furat un stick cu informaţiile confidenţiale ale celor care s-au alăturat ”războiului sfânt” din Siria şi Irak, a relatat, joi, presa internaţională.

Un fost militant al Statului Islamic, cunoscut sub numele conspirativ Abu Hamed, a predat un stick de memorie conţinând informaţii confidenţiale despre 22.000 de susţinători ai Statului islamic din peste 50 de state, inclusiv Marea Britanie. O parte din documentele lui Abu Hamad erau eliberate de Poliţia de Frontieră a Statului Islamic din Irak şi Levant şi conţineau date personale ale jihadiştilor, precum nume, locul de naştere, nivelul de educaţie sau nivelul de cunoaştere al legii Sharia.

De asemenea, un alt document intitulat ”Martirii” conţinea informaţii despre membrii Statului Islamic care doresc să întreprindă atacuri sinucigaşe în numele jihadului.

"Publicarea acestor date va avea un impact major atât asupra celor care luptă împotriva ISIS, cât şi a celor care sprijină gruparea teroristă. Această scurgere de informaţii este o breşă masivă în securitatea Daesh, ceea ce va conduce la pierderea încrederii luptătorilor în această grupare şi îndepărtarea celor care s-ar fi gândit să se alăture ISIS", a declarat profesorul Anthony Glees, directorul Centrului de studii privind securitatea şi serviciile secrete din cadrul Universităţii Buckingham.

Expertul a adăugat: "Graţie acestor fişiere, există o şansă reală în a-i aduce în faţa justiţiei pe acei luptători care vor supravieţui dispariţiei ISIS, atunci când acest lucru se va produce. Va exista, de asemenea, un efect de descurajare".

Informaţiile predate de jurnaliştii de la Sky News autorităţilor de la Londra conţin date ale unor combatanţi islamişti din 51 de ţări, inclusiv Marea Britanie. În momentul în care aceştia s-au alăturat ISIS, au completat formulare cu 23 de întrebări legate de detalii personale, experienţă şi motivaţie. De asemenea, ei erau întrebaţi cum au ajuns să fie radicalizaţi şi dacă ar dori să servească în armată ca luptători tradiţionali sau atacatori sinucigaşi.

Informaţiile au fost catalogate drept"o mină de aur" şi de fostul director al agenţiei de combaterea a terorismului din cadrul MI6, Richard Barrett. ”Este o mină de aur cu informaţii de o importanţă colosală, care ar interesa un număr mare de oameni, în special serviciile de securitate şi spionaj”, a declarat Barrett pentru Sky News.

Pe de altă parte, profesorul Anthony Glees a apreciat că există riscul ca această scurgere de informaţii să conducă la creşterea atacurilor comise de ISIS.

"Numele sunt nume şi deci nu cred că DAESH mai poate face ceva pentru a ascunde identitatea luptătorilor care au venit din Europa. Asta reprezintă o mare problemă pentru ei. Însă, i-ar putea determina pe jihadişti să facă ceva spectaculos", a precizat Anthony Glees.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.