Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, după o plângere a unui membru al echipei de producţie, au anunţat organizatorii, adăugând noi dureri de cap pentru gazda Suedia, care se confruntă cu proteste anti-Israel. Deşi scandalurile legate de Eurovision sunt relativ frecvente, o astfel de măsură, de descalificare a unui finalist în ajunul concursului, este fără precedent, potrivit unui specialist citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a declarat vineri că investighează un incident în care a fost implicat Joost Klein, care are 26 de ani şi al cărui cântec excentric, "Europapa", a făcut ca el să fie unul dintre favoriţi.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Cea de-a 68-a ediţie a concursului european de muzică, în general un festival de cântece antrenante şi de kitsch-uri ironice, are loc pe fondul protestelor din oraşul gazdă Malmo faţă de participarea Israelului, din cauza războiului din Gaza.

Poliţia suedeză declarase anterior, sâmbătă, că un bărbat a fost interogat pentru că a ameninţat un angajat al Eurovision în interiorul Malmo Arena, după cea de-a doua semifinală a concursului, care a avut loc joi. Persoana nu a fost reţinută, a precizat poliţia fără a da numele individului, adăugând însă că dosarul a fost transmis unui procuror. Potrivit presei, plângerea a fost depusă de o femeie.

"În condiţiile în care o procedură legală îşi urmează cursul, nu ar fi potrivit ca el (Joost) să continue în concurs", a declarat ulterior EBU într-un comunicat, reiterându-şi "politica de toleranţă zero faţă de comportamentele inadecvate".

Un reprezentant al lui Klein nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Radioteleviziunea olandeză AVROTROS a declarat într-un e-mail că este "şocată" de decizia EBU şi o consideră "disproporţionată".

Expertul Eurovision Paul Jordan a declarat pentru Reuters că este fără precedent ca un artist să fie exclus în ajunul finalei. "Evident că nu ştim ce s-a întâmplat acum. Ar putea fi găsit nevinovat", a declarat Jordan. "Cred doar că este o mare ruşine, însă spectacolul trebuie să continue, cum se spune", a comentat el.

Incidentul nu are nimic de-a face cu delegaţia israeliană, a precizat comentatorul AVROTROS Eurovision, Cornald Maas. "Este, printre altele, infernal pentru Joost Klein, care este un unificator, şi pentru echipa sa", a scris Maas pe platforma X.

Casele de pariuri îl dau ca favorit la câştigarea concursului pe croatul Baby Lasagna, pe numele real Marko Purišić, 28 de ani, cu piesa "Rim Tim Tagi Dim", urmat de solista israeliană Eden Golan, care are 20 de ani, cu piesa "Hurricane". Alte ţări aflate pe lista de pariuri sunt Franţa, Italia, Ucraina şi Irlanda.

Datele de streaming de la Spotify sugerează, de asemenea, o şansă pentru ţara gazdă, Suedia.

Acum, după descalificarea lui Klein, 25 de ţări vor concura în marea finală de sâmbătă seara.

POVESTEA TRISTĂ A LUI JOOST KLEIN

Europapa, cântecului lui Joost Klein, poate părea un hit olandez pop punk energic, dar are de fapt un o poveste tristă în spate. Artistul din Leeuwarden, al cărui stil energic combină elemente de pop mainstream cu hardcore vesel şi pop punk, aducea un omagiu părinţilor săi, Hans şi Ella, cu piesa sa de la Eurovision.

Artistul în vârstă de 26 de ani, care a câştigat prestigiosul Popprijs 2023, care este acordat anual în Olanda trupei sau artistului care a avut cel mai mare impact în muzica pop olandeză în acel an, şi-a pierdut ambii părinţi la scurt timp unul de celălalt.

La vârsta de 12 ani, Joost şi-a pierdut tatăl din cauza cancerului. Un an mai târziu, în 2011, mama sa a murit în urma unui infarct. În urma decesului părinţilor săi, Klein a fost crescut de fratele şi sora sa mai mari.

La finalul piesei Europapa, o piesă optimistă, Joost le transmite un mesaj răposaţilor săi părinţi.

Tatăl său a fost una dintre cele mai mari surse de inspiraţie pentru Joost, iar artistul a declarat pentru blogul de ştiri al Eurovision, Wiwi: "Tatăl meu este una dintre cele mai mari surse de inspiraţie pentru mine şi m-a învăţat să-mi deschid mintea. Mi-a spus să nu mă uit la etichete. Oamenii sunt oameni".

Joost a mărturisit, de asemenea, că a fost copleşit de răspunsul audienţei la cântecul Europapa, spunând că a fost "onorat" de reacţiile ascultătorilor. "Cred că tatăl meu ar râde foarte tare, cred că mama mea ar fi foarte mândră, dar tatăl meu ar face multe glume despre costumul meu", a spus artistul, care apare într-un sacou cu umeri supradimensionaţi.

CONFLICTUL POLITIC ŞI-A FĂCUT LOC ŞI LA EUROVISION

Joi, la conferinţa de presă de după semifinala concursului, Joost Klein, a atras atenţia prin faptul că şi-a exprimat dezacordul de a fi plasat alături de reprezentanta Israelului, Eden Golan.  El şi-a acoperit în mod ostentativ faţa cu steagul olandez în mai multe rânduri, notează BFMTV.

Cu toate acestea, EBU a subliniat că descalificarea sa nu a avut nimic de-a face cu atitudinea sa faţă de alte delegaţii. "Contrar a ceea ce au relatat unele mass-media şi a ceea ce sugerează unele speculaţii pe reţelele sociale, acest incident (care a dus la excluderea sa) nu a implicat niciun alt artist sau membru al vreunei delegaţiei", a precizat EBU.

Întrebată de AFP, poliţia suedeză a confirmat că a deschis o anchetă pentru "intimidare". 

Prezentat ca o sărbătoare a diversităţii europene, concursul din acest an a intrat în lumina reflectoarelor politice, protestatarii - online şi pe străzile din Malmo - cerând ca Israelul să fie exclus din competiţie.

Organizatorii Eurovision au rezistat unor astfel de apeluri, dar au cerut Israelului să modifice versurile cântecului său original pentru a elimina ceea ce ei au considerat a fi referiri la atacul mortal al grupării palestiniene Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, care a declanşat războiul din Gaza.

Înainte, în timpul şi după interpretarea cântecului israelian în semifinalele de joi au fost auzite huiduieli din public, dar au existat şi aplauze şi steaguri israeliene fluturate, potrivit unui jurnalist Reuters aflat în sală.

În centrul oraşului Malmo, peste 10.000 de militanţi pro-palestinieni, printre care şi activista pentru climă Greta Thunberg, au organizat un protest non-violent înainte de semifinală, fluturând steaguri palestiniene şi strigând "boicotaţi Israelul".

Un grup mai mic de susţinători pro-israelieni, inclusiv membri ai comunităţii evreieşti din Malmo, au organizat, de asemenea, o demonstraţie paşnică în oraş, apărând-o pe Eden Golan şi dreptul ei de a participa la concurs.

Mai multe alte demonstraţii erau planificate pentru sâmbătă şi este de aşteptat din nou să atragă mii de protestatari. În oraş va avea loc, de asemenea, un festival de muzică alternativă care s-a autoproclamat drept "concursul de cântece fără genocid".

Protestatarii s-au plâns de standarde duble, deoarece EBU a interzis Rusiei să participe la Eurovision în 2022, în urma invaziei sale din Ucraina. "Bineînţeles că oamenii vor să îşi exprime propriile opinii şi lucruri de genul acesta. Dar pentru noi, ştiţi, este doar un vis şi o onoare să facem parte din Eurovision", a declarat pentru Reuters Marcus Gunnarsen, din duo-ul Marcus & Martinus, care reprezintă Suedia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.