Decizia lui Narendra Modi de a le oferi duminică, la New Delhi, liderilor mondiali o eşarfă ţesută manual a fost un act cu rădăcini istorice şi simbolice pentru premierul indian, care urmăreşte să pună în evidenţă pe scena mondială mişcarea pentru libertate a ţării, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Când liderii celor mai puternice 20 de economii ale lumii au intrat în memorialul Rajghat, dedicat lui Mahatma Gandhi, iubitul părinte al independenţei Indiei asasinat în 1948, ei au fost întâmpinaţi cu eşarfe khadi, un simbol-cheie al campaniei sale de rezistenţă non-violentă care a contribuit la obţinerea independenţei Indiei faţă de regimul colonial britanic.

Modi a fost surprins în imagini punând eşarfa bej deschis, din material de bumbac şi ţesută manual, în jurul gâtului preşedintelui american Joe Biden şi al premierului britanic Rishi Sunak, printre alţii, apoi toţi liderii au făcut fotografia de familie având în fundal Ashram Sabarmati, una dintre numeroasele reşedinţe pe care Gandhi le-a avut în India.

Pentru Gandhi, un om care a devenit o icoană globală a păcii şi a non-violenţei, eşarfele khadi erau un simbol al autonomiei, un articol de îmbrăcăminte care putea fi confecţionat la nivel local de către indieni şi conceput pentru a boicota produsele importate sau fabricate de britanici în timpul dominaţiei coloniale a Indiei.Le-a arătat indienilor că sunt capabili să îşi dezvolte potenţialul industrial, eliberând ţara de dependenţa de guvernatorii săi coloniali de odinioară. Gandhi îşi ţesea deseori propriile haine khadi pe o charkha, o roată de tors, un dispozitiv care a ajuns să simbolizeze emanciparea politică şi economică a ţării.

La Rajghat, duminică, liderii mondiali s-au adunat în tăcere, cu eşarfele la gât, stând în faţa unei platforme de marmură construită pentru a marca locul incinerării lui Gandhi.

"Pe măsură ce naţiuni diverse se întâlnesc, idealurile atemporale ale lui Gandhi Ji ne ghidează viziunea colectivă pentru un viitor global armonios, incluziv şi prosper". a scris Modi pe X.

În ţară, moştenirea lui Gandhi a lăsat o amprentă de neşters asupra culturii indiene. Chipul său este imprimat pe fiecare bancnotă de o rupie indiană, în timp ce clădiri, muzee, străzi şi alte repere sunt numite în mod obişnuit cu numele lui.

Dar dacă Modi a făcut din Gandhi o parte integrantă a summitului G20 din acest weekend, moştenirea luptătorului pentru libertate în cadrul Partidului Bharatiya Janata (BJP) al lui Modi rămâne complicată, notează CNN. BJP îşi are rădăcinile în Rashtriya Swayam Sangh (RSS), o organizaţie naţionalistă hindusă prolifică ce îl numără pe Modi printre membrii săi.

RSS aderă la Hindutva, o ideologie care favorizează majoritatea hindusă a ţării şi care şi-a exprimat preferinţa pentru o viziune a unui stat explicit hindus, în locul celui secular pe care Gandhi l-a avut în vedere, contribuind la crearea lui.

Când India şi-a câştigat independenţa faţă de britanici în 1947, naţionaliştii hinduşi de dreapta s-au mobilizat pentru împărţirea Indiei britanice în două state separate: India, cu majoritate hindusă, şi Pakistan, cu majoritate musulmană. Gandhi, pe de altă parte, s-a opus împărţirii ţării, pledând în schimb pentru o Indie unită a tuturor religiilor.

Mai puţin de un an mai târziu, Gandhi a fost asasinat de Nathuram Godse, un fost membru al RSS. În ultimii ani, a apărut o mişcare marginală în creştere care îl venerează pe asasin, încercând să reabiliteze imaginea acestuia ca simbol naţionalist hindus.

În acelaşi timp, BJP şi susţinătorii săi au fost acuzaţi că au minimalizat moştenirea primului prim-ministru al Indiei, Jawaharlal Nehru, un admirator şi aliat de lungă durată al lui Gandhi.

Modi a condamnat cultul lui Godse şi l-a lăudat şi şi-a exprimat în permanenţă respectul faţă de Gandhi, atât în interiorul, cât şi în afara Indiei. Dar politicienii din opoziţie au criticat serviciul memorial de duminică pentru ceea ce au spus că este un dublu standard.

"Fiecare activist RSS-BJP trebuie să vadă acest videoclip. Eroul vostru, Nathuram Godse, l-a ucis pe Mahatma Gandhi", a scris pe reţelele sociale alianţa INDIA, un grup de partide politice care s-au aliat pentru a-l detrona pe Modi în alegerile generale de anul viitor. "Timp de decenii, aţi propagat minciuni împotriva lui Gandhi Ji. Voi înşivă sunteţi plini de ură faţă de el şi continuaţi să îi diminuaţi contribuţiile şi să răspândiţi minciuni despre el", au acuzat oponenţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.