Un cutremur de magnitudinea 4,4 a avut loc marţi, în zona Câmpiilor Flegree (Campi Flegrei), în apropiere de Napoli şi a fost resimţit în centrul istoric al acestei metropole portuare situate în sudul Italiei, însă nu s-a soldat cu răniţi sau pagube, relatează AFP.
Seismul a fost înregistrat la ora locală 12.07 (13.07, ora României), la o adâncime de trei kilometri, potrivit Institutului Naţional italian de Geofizică şi Vulcanologie (INGV).

#Terremoto Ancora una forte scossa ai #CampiFlegrei, nettamente avvertita a #Napoli. Magnitudo 4.4. Evacuata l'università Federico II. Sospese le linee metropolitane locali e la circolazione ferroviaria. Gente in strada e tanta paura.
— Rai Radio1 (@Radio1Rai) May 13, 2025
Di Fausto Bertuccioli #GR1 pic.twitter.com/Gh2N0TIVvn
El a fost resimţit în cartierele Pozzuoli şi Vomero, în centrul Napoli, unde locuitori au ieşit în stradă.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Paura a Napoli e dintorni per una forte scossa di terremoto con epicentro nei Campi Flegrei. Per ora non risultano danni, ma università e scuole sono state evacuate. Chiusa per precauzione la metropolitana pic.twitter.com/T59GImxHPa
— Tg3 (@Tg3web) May 13, 2025
Circulaţia a fost suspendată pe două linii de metrou, potrivit RaiNews.
Acest seism a fost precedat şi urmat de cutremure de mai mică intensitate.
Un cutremur de magnitudinea 3,5 a avutr loc la un sfert de oră după seismul principal.
Terremoto #CampiFlegrei: poco dopo mezzogiorno la scossa più forte, di magnitudo 4.4. Paura e gente in strada, evacuate le scuole, interrotti treni e metro. Al momento i danni sarebbero lievi.#Tg1 Silvia Balducci pic.twitter.com/yIJBoIDx4Z
— Tg1 (@Tg1Rai) May 13, 2025
Zona vulcanică a Câmpiilor Flegree, în care locuiesc aproximativ 500.000 de persoane, a fost afectată de mai multe cutremure în ultimii ani.
Ultimul episod important a avut loc la 13 martie, tot de magnitudinea 4,4, la fel ca în mai 2024.
Vulcanul, care se întinde pe un perimetru de 15 pe 12 kilometri, prezintă o depresiune cu fundul plat lăsată de o erupţie.
Este vorba despre cea mai vastă calderă din Europa aflată în activitate, situată între comunele Napoli şi Pozzuoli, la malul mării.

În această regiune, Câmpiile Flegree sunt ”eclipsate” de Vezuviu, care domină Golful Napoli, a cărui erupţie a ras de pe hartă Pompei în 79 e.n..
Câmpiile Flegree - a căror erupţie, în urmă cu 40.000 de ani, a afectat clima întregii planete - îi îngrijorează atât pe locuitorii din zonă, cât şi pe cercetători, după reapariţia activităţii, din cauza gazelor emise de către magmă, care presează asupra suprafeţei şi fisurează solul.
Un scenariu al unei catastrofe - o erupţie cu lavă, cenuşă şi pietre - este însă considerat improbabil în viitorul apropiat, potrivit cercetătorilor.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.