În oraşul turc Gaziantep, lovit de cutremur, temperaturile au scăzut la -5 grade Celsius joi dimineaţa. În ciuda frigului, mii de familii, prea speriate sau împiedicate să se întoarcă la casele lor, locuiesc în maşini şi corturi improvizate, anunţă AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Părinţii se plimbă pe străzile din Gaziantep, oraş în apropierea epicentrului cutremurului care a lovit ţara luni şi al cărui bilanţ a deceselor a depăşit 15.000, purtându-şi în braţe copiii înveliţi în pături pentru a se încălzi de frigul din corturi. 

"Când ne aşezăm, este dureros şi mi-e frică pentru toţi cei blocaţi sub dărâmături", a spus Melek Halici, care urmăreşte salvatorii lucrând până târziu în noapte.

"O să ajungem la cort, dar nu vreau", adaugă ea, ţinându-şi fiica de doi ani în braţe. "Nu suport frigul, la fel cum nu pot suporta gândul de a mă întoarce în apartamentul nostru".

Autorităţile oraşului au interzis revenirea a mii de locuitori în clădirile care sunt încă considerate prea riscante din cauza replicilor. 

În jurul Halicis, fumul de la zeci de incendii umple aerul nopţii. Supermarketurile oferă familiilor paleţi de lemn pentru a le arde.

Dintre supravieţuitori, unii s-au refugiat la vecini sau rude. Alţii au părăsit regiunea. Dar mulţi nu au unde să meargă.

Sălile de sport, moscheile, şcolile şi alte magazine îi găzduiesc. Dar paturile sunt puţine, iar mii de oameni îşi petrec nopţile înghesuiţi într-o maşină al cărei motor continuă să funcţioneze şi să elibere puţină căldură.

"Nu am de ales", recunoaşte Suleyman Yanik, stând în maşina lui alături de un copil care se joacă cu volanul. Soţia lui şi un alt copil dorm pe bancheta din spate. "Mirosul este oribil, dar nu putem merge acasă", adaugă el.

Burhan Cagdas doarme de luni în maşina lui, familia lui nefiind pregătită "psihic" să se întoarcă la ei acasă. Câte nopţi vor mai petrece afară? El nu ştie, dar se îndoieşte de capacitatea alor săi de a rezista mult mai mult.

Aici, mulţi oameni critică gestionarea de către guvern a operaţiunilor de ajutorare. Vizitând regiunea miercuri, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a recunoscut "deficienţele", dar a insistat asupra amplorii dezastrului despre care a spus că ar pune la încercare orice guvern.

În apropierea unui castel datând din secolul al VI-lea, grav avariat de cutremur, familiile sărace mărturisesc că autorităţile nu au făcut nimic pentru ei.

Au construit adăposturi improvizate folosind prelate şi lemne aruncate de alţii. "Ar fi putut măcar să ne dea corturi", critică Ahmet Huseyin.

"Copiii noştri sunt îngheţaţi", adaugă tatăl a cinci copii, în vârstă de 40 de ani, a cărui casă de alături a fost distrusă de cutremur. "A trebuit să ardem băncile din parc şi chiar unele dintre hainele copiilor. Nu era nimic altceva".

Pentru Emel Osman, un tânăr de 14 ani a cărui familie a fugit din Siria în Turcia în urmă cu şapte ani, autorităţile ar fi trebuit să monteze un cort, "măcar pentru copii".

Dacă pietre de la castelul distrus riscă să cadă peste parcul în care familiile şi-au găsit refugiu, acestea din urmă spun că nu au altă opţiune, neavând maşină sau alt adăpost.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.