Un cutremur de magnitudinea 7,5 a avut loc în largul coastelor statului american Alaska şi a declanşat o alertă de tsunami, a anunţat Institutul american de geofizică USGS, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Seismul, a cărui intensitate a fost evaluată iniţial la 7,4, a avut loc la 91 de kilometri sud-est de Sand Point, în Insulele Aleutine, situate în Marea Bering, la o adâncime de 40 de kilometri, porrivit USGS.

La Sand Point au fost semnalate cele mai importante valuri - de aproximativ 60 de centimetri înălţime.

Alerta a vizat coasta de sud a statului şi Peninsula Alaska, însă nu Anchorage, cel mai mare oraş din acest stat, situat la aproximativ o mie de kilometri distanţă de epicentru.

”În privinţa celorlalte coaste americane şi canadiene din America de Nord, nivelul pericolului tsunamiului este pe cale să fie avluat”, anunţa Centrul de alertă de tsunami la Pacific.

După cutremur nu s-au anunţat victime sau pagube.

Sesimul a fost resimţit la King Cove, la aproximativ 100 de kilometri vest de Sand Point, dar nu s-a constat vreo pagubă, a declarat pentru site-ului Anchorage Daily News  primarul oraşului, Gary Hennigh. ”Locuitorii şi muncitorii de la fabrici de conserve sunt pe cale să fie evacuaţi până când vom şti mai multe despre alerta de tsunami”, anunţa el. 

”A zgâlţâit puternic. Nu pot să spun cât a durat, poate 15-30 de secunde”, a declarat Michael Ashley din Cold Bay. ”Toate canapelele, fotolile şi etajerele se mişcau”.

Cutremurul principal a fost urmat de mai multe replici cu magnitudinea peste 5,0.

Alaska se află pe Centura de Foc a Pacificului, o zonă foarte activă în seisme, care se întinde la Golful Alaska până în Peninsula rusă Kaceatka.

La 27 martie 1964, un cutremur de magnitudinea 9,2 - cel mai violent înregistrat vreodată în Statele Unite şi în lume - a avut loc în regiunea Anchorage. El a durat mai multe minute, a provocat un tsunami distrugător pe toată Coasta de Vest americană şi s-a soldat în total cu peste 250 de morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.