Curtea Supremă din Mexic a decis marţi, în unanimitate, că pedepsirea avortului este neconstituţională, aceasta fiind o victorie majoră pentru susţinătorii drepturilor femeilor şi ale omului, într-o perioadă în care unele state federale americane adoptă legi mai dure împotriva acestei practici, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma deciziei, instanţele din Mexic, ţara preponderent romano-catolică, nu vor mai putea să trimită în judecată cazuri de avort.

Preşedintele Curţii Supreme, Arturo Zaldivar, a spus că decizia luată în unanimitate este ”un moment de răscruce” pentru toate femeile, în special pentru cele mai vulnerabile.

Votul stabileşte un criteriu obligatoriu pntru toţi judecătorii din Mexic, eliminând riscul ca vreo femeie să fie trimisă în judecată pentru avort, a declarat Zaldivar.

În timp ce judecătorii au afirmat că decizia nu poate fi aplicată retroactiv, unii avocaţi au speculat că aceasta ar putea deschide posibilitatea ca femeile deja condamnate să facă apel la sentinţele primite.

Un număr de state federale americane au luat recent măsuri de a restricţiona accesul femeilor la avort, în special în Texas, unde săptămîna trecută a intrat în vigoare o lege care interzice avorturile după şase săptămâni de sarcină, după refuzul Curţii Supreme a Statelor Unite de a interveni.

Decizia Curţii Supreme din Mexic ar putea face ca americane din state precum Texas să decidă să treacă graninţa pentru a avorta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.