Curtea supremă din Israel a respins marţi o lege din 2017 care legalizează retroactiv aproximativ 4.000 de locuinţe israeliene construite în Cisiordania ocupată, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un complet format din nouă judecători a votat pentru respingerea legii din 2017, potrivit căreia israelienii pot rămâne în teritoriul rrespectiv dacă au construit acolo fără să fi ştiut de proprietatea palestiniană, sau dacă locuinţele au fost construite la recomandarea statului. Opt judecători au votat pentru şi unul împotrivă.

Organizaţiile pentru protecţia drepturilor omului afirmă că legea, care a fost blocată la scurt timp de la adoptare, în timpul analizării de către instanţă a petiţiilor împotriva acesteia, a legalizat peste 50 de avanposturi israeliene fără aprobarea guvernului.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

”Legea încalcă drepturile de proprietate ale rezidenţilor palestinieni şi favorizează interesele de proprietate ale israelienilor”, a afirmat judecătoarea şefă Justice Esther Hayut, în decizia completului.

Partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu a apreciat că este ”regretabil” că instanţa a intervenit asupra ”unei legi importante pentru aşezări şi viitorul acestora” şi că va lua măsuri pentru a o reactiva.

Noul partener de coaliţie al Likud, formaţiunea Albastru şi Alb, a afirmat că ”legea în formatul său contravine situaţiei constituţionale din Israel, iar problemele ei legale erau cunoscute la aprobare”.

”Respectăm decizia Înaltei Curţi şi vom asigura implementarea ei”, a arătat partidul Albastru şi Alb.

Sub conducerea premierului Netanyahu, guvernul s-a angajat să extindă suveranitatea ţării asupra aşezărilor evreieşti şi în Valea Iordanului, în Cisiordania, teritoriu ocupat de Israel în războiul din Orientul Mijlociu din 1967, unde Palestinienii vor să crearea statului lor.

Guvernul urmează să începă discutatea anexării de facto pe 1 iulie, dar nu este clar dacă principalul aliat al său, Statele Unite, îşi vor da acordul.

Palestinienii au respins planul de pace al preşedintelui Donald Trumo, care prevede că majoritatea aşezărilor israeliene vor fi incluse în teritoriul israelian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.