Curtea Supremă americană, puternic ancorată în conservatorism, redeschide luni o dezbatere ultrasensibilă într-un dosar cu un puternic sentiment de ”déjà-vu”, după ce o femeie web designer, Lorie Smith, a sesizat cea mai înaltă jurisdicţie americană din cauză că nu vrea să creeze pagini web destinate căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, scrie presa americană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pot comercianţii americani să refuze să servească clienţi homosexuali în numele convingerilor lor religioase? este nucleul dezbaterii.

În 2018, Curtea Supremă a respins un dosar al unui patiser creştin care a refuzat să facă un tort pentru nunta unui cuplu gay. Ea i-a dat dreptate în motive conexe, însă nu a impus principii generalizabile.

Întrebarea, foarte clivantă în Statele Unite, a apărut însă din nou, de această dată pusă de către o femeie web designer.

Lorie Smith, care se prezintă drept o creştină pioasă, nu vrea să creeze pagini web pentru nunţi între persoane de acelaşi sex.

La fel ca patiserul Jack Phillips, ea lucrează în statul Colorado, unde o lege interzice, începând din 2008, discriminări pe bază de orientare sexuală şi poate impune convravenienţilor amenzi în valoare de până 500 de dolari.

GARANTAREA LIBERTĂŢII DE EXPRIMARE ŞI RELIGIEI

Spre deosebire de el, ea nu a fost solicitată de clienţi gay şi nici nu este vizată de către autorităţi.

Acest lucru nu a împiedicat-o să atace legea din Colorado în justiţie - în mod preventiv.

După ce a pierdut atât în prima instanţă, cât şi în apel, ea s-a adresat Curţii Supreme, care a acceptat să intervină, limitând problema libertăţii de exprimare a comercianţilor, a căror activitate are o dimensiune artistică.

”Lorie este pregătită să facă site-uri personalizate pentru totată lumea, inclusiv pentru cei care se declară lebiene, gay, bisexuali şi transsexuali (LGBT), atât timp cât mesajul nu intră în conflict cu opiniile sale”, scriu avocaţii săi în argumentele transmise Curţii înaintea audierii.

Însă ”forţarea unor artişti, de exemplu pictori, fotografi, scriitori, graficieni sau muzicieni să transmită mesaje care le încalcă convingerile calcă în picioare Primul Amendament al Constituţiei”, care garantează libertăţile de exprimare şi de religie, pledează ei.

NU AI DREPTUL SĂ REFUZI VÂNZAREA

Legea nu priveşte conţinutul produselor comercializate, însă obligă la vânzarea lor tuturor clienţilor, le-au replicat avocaţii statului Colorado în argumentele lor.

Ei consideră că Lorie Smith ar putea foarte bine să-şi decoreze site-urile web cu mesaje biblice despre mariajul ”între un bărbat şi o femeie”, însă nu poate refuza să le vândă cuplurilor homosexuale.

Ei subliniază că numeroase bunuri ”au o semnificaţie profundă pentru cumpărători: florile pentru funeraliile unei soţii, o fotografie de familie la naşterea unui bebeluş, un costum pentru un nou loc de muncă”, iar refuzul vânzării nu este neînsemnat.

RISCUL UNEI DERIVE

Numeroşi actori s-au alăturat procedurii fie în susţinerea lui Lorie Smith - aleşi republicani, grupuri religioase, asociaţii conservatoare -, fie în susţinerea statului Colorado - aleşi democraţi, apărători ai minorităţilor -, reflectând astfel disenisuni profunde în societatea americană.

Guvernul american - care în mandatul lui Donald Trump l-a susţinut pe patiserul Jack Phillips - apără de această dată poziţia statului Colorado.

Legea din Colorado ”nu obligă la adoptarea sau la transmiterea unui mesaj prescris de către autorităţi”, scrie reprezentanta administraţiei democrate a lui Joe Biden.

Asociaţiile de apărarea drepturilor minorităţilor relevă că numeroase magazine au o dimensiune creativă şi cer Curţii Supreme - care a legalizat căsătoria între persoane de acelaşi sex în 2014 - să respingă argumentele lui Lorie Smith.

Altfel, ”arhitecţi ar putea refuza să deseneze case pentru familiile afro-americane, patiserii să pregătească prăjituri de aniversare copiilor musulmani, vânzătorii de flori să furnizeze buchete pentru înmormântarea unei persoane homosexuale”, a enumerat, într-o prezentare în faţa presei, directorul ACLU, David Cole.

ŞASE MAGISTRAŢI CONSERVATORI DIN NOUĂ

Însă aceste asociaţii sunt îngrijorate ”de poziţia agresivă a Curţii” Supreme, potrivit unei reprezentante a asociaţiei GLAD, care apără drepturile LGBT,, Mary Bonauto.

Curtea - remaniată profund de către Trump - este alcătuită din şase magistraţi conservatori din nouă, care au oferit recent victorii răsunătoare dreptei religioase, anulând garantarea dreptului la avort.

Curtea Supremă urmează să se pronunţe în dosarul lui Lorie Smith până la 30 iunie 2023.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.