Curtea Internaţională de Justiţie a anunţat că va pronunţa, vineri, dacă să fie luate măsuri provizorii pentru a suspenda temporar campania militară a Israelului în Gaza, potrivit unui comunicat de presă al Curţii, publicat pe reţeaua X, fostă Twitter, scrie CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea Internaţională de Justiţie este principalul organism de justiţie al Naţiunilor Unite, iar decizia sa va fi pronunţată la ora locală 1 p.m. (7 a.m. ET).

Aceasta vine după ce Africa de Sud a deschis o acţiune în justiţie împotriva Israelului pentru ceea ce a numit încălcarea de către Israel a obligaţiilor stabilite prin Convenţia privind Genocidul.

Africa de Sud a chemat Israelul în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie susţinând că acesta comite genocid împotriva palestinienilor din Gaza şi că nu previne şi nu pedepseşte genocidul.

Audierile au început în 11 ianuarie. Israelul a respins ferm aceste acuzaţii, numindu-le ”false” şi ”distorsionate grav”.

Israelul, prin Ministerul său de Externe, a afirma că Africa de Sud ”cere distrugerea statului Israel” şi că ”acuzaţia este lipsită atât de bază factuală cât şi legală”.

Africa de Sud a cerut curţii să impună ”măsuri provizorii” pentru a proteja drepturile palestinienilor din Gaza de ”o pierdere iminentă şi ireparabilă”.

Măsurile provizorii ar funcţiona ca un fel de ordin limitativ pentru a opri disputa de la a escalada cât timp dosarul complet îşi urmează parcursul la această Curte, ceea ce ar putea dura ani la rând. Deşi deciziile Curţii sunt definitive şi obligatorii, în practică nu există o modalitate de a fi impuse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.