Magistraţii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) au decis miercuri dimineaţă că mişcarea islamistă palestiniană Hamas ar trebui să rămână pe lista grupărilor teroriste a UE, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest sens, judecătorii au respins o decizie a Curţii Generale, potrivit căreia blocul comunitar are dovezi insuficiente pentru a menţine interdicţia de călătorie şi îngheţarea activelor financiare pentru membrii grupării palestiniene Hamas.

CJUE a precizat că includerea grupării pe lista organizaţiilor teroriste se bazează pe rapoartele mass-media, ci nu pe argumente legale solide împotriva grupării din Fâşia Gaza şi Cisiordania.

Avocatul General al Curţii Europene de Justiţie (CJUE) a recomandat în septembrie 2016 eliminarea grupării paramilitare palestiniene Hamas de pe lista organizaţiilor teroriste mondiale din cauza unor motive tehnice, care nu reprezintă o evaluare a caracterului terorist al grupării din Cisiordania şi Fâşia Gaza.

Lista UE pentru grupările teroriste a fost redactată după atentatele de la WTC din New York. Bruxelles-ul îngheaţă activele financiare ale grupărilor incluse pe lista teroristă, care are în mod formal rolul de a îmbunătăţi cooperarea dintre poliţie şi autorităţile judiciare din UE.

Pe lista europeană a grupărilor teroriste sunt incluse un număr de 23 de organizaţii şi indivizi, printre care se numără militanţii kurzi de la PKK, dar şi aripa paramilitară a Hezbollah.

Hamas susţine că este o mişcare de rezistenţă, însă programul militanţilor palestinieni vizează distrugerea Israelului. Gruparea paramilitară palestiană este considerată o organizaţie teroristă de către UE, Statele Unite, Canada şi Japonia.

După victoria înregistrată în urmă cu zece ani în alegerile parlamentare din Fâşia Gaza, militanţii Hamas i-au eliminat pe rivalii de la Fatah şi au luptat în trei conflicte succesive cu Israel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.